Mihaela STOICA
311 vizualizări 9 iul 2018
„Palatul Suţu, care este astăzi sediul Muzeului Municipiului Bucureşti, era, în zilele lui de început, sediul mondenităţilor bucureştene. El îşi are începutul în anii 1830, atunci când a fost construit din porunca boierului Costache Suţu, un boier foarte puternic venit dintr-o familie de origine greacă care a ocupat diverse funcţii importante în spaţiul românesc. O fire ambiţioasă, puternică, determinată şi un caracter uneltitor aspira
chiar, se pare, la tronul Ţării Româneşti”, afirmă Horia Iova, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti.
 
 
Reprezentanţii familiei Suţu au ocupat numeroase funcţii importante în Moldova şi în Ţara Românească, dând chiar domnitori, precum Alexandru Suţu şi Mihai Suţu, care au condus de câteva ori cele două ţări româneşti la finalul secolului XVIII şi în prima parte a secolului XIX.  Postelnicul Costache Grigore Suţu, care a construit palatul între 1833 şi 1834, era nepot de frate cu domnitorul Mihai Suţu.

Avangardismul Palatului Suţu nu a fost pe placul boierului

Palatul Suţu a reprezentat, în secolul XIX, o îmbinare între spaţiile vestic şi oriental. Obiceiurile locatarilor erau însă influenţate de paradigma otomană, de comportamente de tip oriental, deşi ei aspirau spre vest. Arhitectura Palatului Suţu este de factură occidentală, în stil neogotic,  fiind între primele clădiri de acest fel din spaţiul românesc. În Bucureştiul cu locuinţe de maximum un etaj, Palatul Suţu a fost văzut la vremea respectivă o clădire avangardistă, lucru surprins şi de către fotografii vremii.
 
În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Descopera.ro te invită să cunoşti, prin intermediul campaniei „Case de poveste”, istoria unor clădiri impresionante şi a oamenilor ei.
 
CITEŞTE CONTINUAREA PE DESCOPERĂ.RO

 

Citește și: