441 vizualizări 22 sep 2008

Paracetamolul administrat copiilor de la vârste fragede poate fi principala cauză a apariţiei astmului, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetări Medicale al Noii Zeelande din Wellington. Specialiştii au supravegheat peste 200.000 de copii care luau paracetamol o dată pe lună, constatându-se că aceştia suferă de atacuri de astm în jurul vârstei de şase – şapte ani. De asemenea, medicii au mai observat că acest medicament dat încă de la vârsta de un an creşte foarte mult probabilitatea ca micuţii să se îmbolnăvească de astm. Mai mult, specialiştii au concluzionat că cei cărora li se administra paracetamol aveau o predispoziţie crescută la tot felul de alergii şi eczeme.

Cercetătorii consideră că acest medicament poate cauza tot felul de schimbări în interiorul organismului, cum ar fi vulnerabilitate în faţa altor medicamente şi o scădere a sistemului imunitar. La acest studiu au fost monitorizaţi copiii în 73 de centre din 31 de ţări. Totodată, cercetătorii din Noua Zeelandă au monitorizat şi copiii trecuţi de şapte ani, la care au observat că prezentau, în proporţie de peste 61 la sută, şanse de a se îmbolnăvi de astm. Paracetamolul luat mai mult de o dată pe lună, mai ales la vârste fragede, determină o creştere de trei ori mai mare a riscului de astm, afirmă medicii. „Prin acest studiu dorim să tragem un semnal de alarmă tuturor părinţilor şi să le precizăm că acest medicament nu este aşa de sigur precum pare.

Luat fără consultul unui medic, paracetamolul poate cauza micuţilor dificultăţi respiratorii”, susţine profesorul Richard Beasley, de la Institutul de  Cercetări Medicale al Noii Zeelande. Totodată, specialistul precizează că, pentru temperaturile copiilor, părinţii trebuie să se adreseze pediatrilor şi în nici un caz să nu le administreze acest medicament micuţilor fără prescrierea medicului. „Prin acest studiu nu dorim interzicerea acestui medicament la copii, ci vrem pur şi simplu să le aducem la cunoştinţă efectele negative ale paracetamolului. Acest medicament trebuie administrat copiilor numai atunci când au febră de peste 38,5 C ”, afirmă profesorul Richard Beasley. Medicii români precizează că paracetamolul poate provoaca tulburări digestive şi insuficienţe hepatice, tocmai de aceea trebuie evitat excesul administrării la copii. Totodată, medicii atrag atenţia că acest medicament este mult prea utilizat de către părinţi, care îl administrează copiilor la cea mai mică afecţiune.

Algocalminul, un alt medicament contraindicat copiilor

Algocalminul este medicamentul cel mai dăunător care poate fi administrat copiilor, susţin medicii. Acesta produce intoxicaţii severe, mai ales în cazul persoanelor care au o hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre componenţii acestui medicament. Specialiştii precizează că algocalminul este contraindicat atât pentru persoanele mature, dar cu predilecţie pentru copii. „Substanţa pe care o conţine algocalminul şi care este foarte dăunătoare se numeşte metamizolul, care poate duce la apariţia agranulocitoza. Această boală presupune absenţa granulocitelor neutrofile din sânge”, afirmă doctorul pediatru Ana Maria Daviţoiu.
 

Citește și: