38 vizualizări 8 oct 2007

Prin finalizarea proiectului de instalare a celei mai mari reţele de internet gratuit din Europa, Parisul a fost transformat într-un “oraş digital”.Aproape 400 de broadband-uri wireless au fost plasate în locuri strategice din Paris: parcuri, grădini, squaruri, librării şi alte locuri publice. Toată afacerea a costat 2 milioane de euro din banii publici şi va costa 500 de mii de euro pe an doar pentru întreţinerea sa. Ideea i-a aparţinut lui Bertrand Delanoë, primarul Parisului, care a vrut să îl transforme într-un oraş modern şi pregătit să facă faţă competiţiei acerbe cu celelalte capitale europene care se mândresc şi ele cu reţele puternice de internet .

Primarul Parisului, un model pentru omologii săi

Iniţiativa lui Delanoë vine după ideea de a distribui biciclete, care a avut un succes extraordinar. 20,000 de biciclete au fost împărţite în tot oraşul în iulie. Alte oraşe din lume se grăbesc să îi urmeze exemplul. Ken Livingstone a trimis o echipă pentru a studia punerea în practică a proiectului şi Michael Bloomberg, primarul New York-ului, a încercat una dintre biciclete duminica trecută.

Delanoë a promis că 80 la sută dintre clădiri vor avea acces la conexiuni rapide tip broadband prin fibră optică. Acesta a precizat că este relativ simplu să instalezi conexiuni prin cablu în Paris deoarece străzile şi bulevardele largi favorizează acest lucru (spre deosebire de străzile înguste şi întortocheate ale italienilor de exemplu).

Schema wi-fi pe care o propune primarul este ceva mai slab organizată în comparaţie cu programele tip “blanket” pe care oraşele San Francisco, Philadelphia şi multe altele promit să le pună în aplicare.

Pentru a-i linişti pe operatorii comerciali, care se tem că vor da faliment, accesul la internet din locaţiile mai sus menţionate va fi limitat şi în majoritatea cazurilor internetul se va opri  la ora la care clădirile şi parcurile în care este disponibil vor închide peste noapte. Majoritatea “hotspot-urilor”, cum sunt numite, vor fi amplasate în interiorul clădirilor deţinute de stat (ex. Muzee) aşa că se presupune că programul va fi destul de scurt.

Iniţiativa lui Delanoë nemulţumeşte operatorii

Totuşi, după cum se întâmplă de obicei, există şi păgubiţi în povestea cu internetul gratuit. Au existat plângeri din partea unor parizieni care au afirmat că de fapt internetul nu ar fi chiar „gratuit” pentru că se cheltuieşte o avere pe el din banii publici şi nu toţi oamenii îl folosesc sau au nevoie de el. De asemenea, compania Orange a anunţat că va da în judecată statul pentru competiţie neloială. Orange vinde accesul  la internet prin wi-fi cu 10 euro pe trei ore, aşa că, într-un fel e de înţeles...

Partea bună este că majoritatea locuitorilor Parisului sunt încântaţi de idee. Şi turiştilor le place, lucru lesne observabil ţinând cont de faptul că numărul vizitatorilor a început să crească după ce proiectul a fost finalizat. (A.E.I.)

Citește și: