111 vizualizări 19 sep 2008

Teme provocatoare, reportaje, ultimele apariţii editoriale pe piaţa românească şi cea internaţională, personalităţi ale lumii culturale, dar şi invitaţi care aparţin zonelor neconvenţionale ale culturii. Sunt elementele pe care telespectatorii le vor descoperi în noul format Parte de carte, prezentat de Cristian Tabără şi difuzat de Pro Tv pe 21 septembrie, începând cu ora 10.
 

Într-un decor cu totul nou, emisiunea abordează, pe lângă noile apariţii de pe piaţă, teme actuale ale industriei de carte din România. Pasionaţii de carte tipărită, dar şi cei care preferă lectura în forme mai puţin tradiţionale, vor putea asista la dezbateri pe cele mai variate teme, căci noul format îşi propune să acopere un spaţiu cultural cât mai vast, indiferent de aspectele nonconformiste pe care le-ar putea lua acesta. „Începând de la viaţa bibliotecarului de la ţară, cine şi ce mai citeşte în astfel de locuri, despre persoanele care scriu versurile unora dintre cele mai populare hituri şi până la bloggeri şi formele de cultură alternativă, Parte de carte va încerca să acopere un spaţiu cât mai mare din peisajul cultural, chiar şi din cel mai neconvenţional. Zonele marginale, încă neacceptate în cultură (şi aici ne putem referi la graffiti sau tatuaje) se vor regăsi şi ele în noul format Parte de carte”, spune prezentatorul emisiunii.
 

În prima ediţie din această toamnă, Cristian Tabără supune dezbaterii volumul lui Marian Coman, apărut la editura Tritonic, Teoria flegmei. Apel la mitocănie. În plin an electoral, Cristian Tabără şi invitaţii săi, Marian Coman şi Ian Tilling, fost ofiţer de poliţie în Marea Britanie, vor aborda tematici inspirate din volumul supus atenţiei, unele dintre acestea referindu-se la politicieni şi evenimentul electoral aşteptat în toamna acestui an.
În cât timp poate ajunge un titlu sau un autor care se anunţă bestseller peste Ocean sau chiar în Europa pe rafturile librăriilor de la noi şi viceversa – ce procent de carte românească se tipăreşte în afara graniţelor – sunt întrebări la care echipa emisiunii a căutat un răspuns.
 

Virginia Costeschi, redactor NYTBR, şi Doina Hanu, importator de carte, invitatele lui Cristian Tabără, vor oferi telespectatorilor Pro Tv câteva detalii despre ceea ce înseamnă lupta editurilor şi librăriilor româneşti de a fi la curent cu tot ce se publică şi citeşte în străinătate.
 

Din noul format nu lipsesc rubrici deja consacrate - Cartea săptămânii - recomandată de Dan Mihăilescu şi Cartea pentru copii, care aduce în discuţie ultimele apariţii dedicate celor mici. (D.P.)
 

Citește și: