284 vizualizări 28 oct 2008

Medicii dermatologi atrag atenţia asupra felului în care este părul aranjat, pentru că anumite coafuri distrug rădăcina firului de păr. „Coafurile care afectează bulbul pilos de pe scalp, adică rădăcina, sunt coada de cal, cocul strâns, permanentul strâns.

În cazul părului făcut permanent, atenţia trebuie să fie şi mai mare, pentru că este afectat atât firul dar şi rădăcina.

Vinovatul - tracţiunea suplimentară ce trebuie suportată de fire

Aceste tipuri de aranjare a părului duc, cu timpul, la distrugerea ireversibilă a rădăcinii firului de păr, şi astfel apare o pată de chelie în zona scalpului. Pierderea firului de păr apare din cauza tracţiunii care se exercită asupra bulbul pilos de pe scalp”, afirmă prof. dr. dermatolog Anca Zbranca. Specialiştii precizează că aceste coafuri afectează în timp rădăcina firului de păr, care în cele din urmă cedează. „Împletiturile foarte strânse sunt şi ele dăunătoare rădăcinii, pentru că folosind zilnic acest tip de coafură firul de păr cedează”, menţionează dr. dermatolog Dorin Mihalache.

Specialiştii susţin că un alt tip de agresare a rădăcinii firului de păr este şi îndreptarea podoabei capilare prin uscare cu peria. Şi în acest caz se exercită o forţă tracţională asupra firului de păr, care într-un final cedează, spun dermatologii.

Medicii mai avertizează că un alt motiv care determină pierderea părului este stresul. „Efluvium telogen, căderea părului cauzată de stres, este datorat sincronizării a numeroase fire de păr în faza telogenă, după un episod febril, o naştere dificilă, o intervenţie chirurgicală sau un episod negativ psiho-afectiv. Refacerea completă după un astfel de episod se realizează în patru până la 6 luni”, spune prof. dr. dermatolog Anca Zbranca.
 

Citește și: