614 vizualizări 9 iun 2015

Populaţia acestei păsări a scăzut cu 90% din 1980 şi până în prezent, astfel încât aproape că a dispărut în Europa de Est, în Japonia şi în mare parte a Rusiei, potrivit studiului realizat de Conservation Biology Journal. În 1997, când aceste păsări au devenit rare, autorităţile chineze au interzis vânarea lor.

Însă milioane de astfel de păsări cunoscute în China drept "păsările orezului" au fost în continuare prinse şi vândute pe piaţa neagră, relatează studiul. În 2001, un milion de astfel de păsări au fost devorate de chinezi doar în provincia Guangdong, din sudul Chinei. Aceste păsări migratoare se reproduc în nordul Himalayei şi petrec vara în sud-estul asiatic, zburând deasupra Chinei unde sunt vânate de peste 2000 ani, a explicat organizaţia BirdLife International.

Noaptea, ele se reunesc în număr mare pentru a dormi, devenind pradă facilă pentru vânătorii care le prind cu ajutorul plaselor, precizează acest ONG. "Dimensiunea şi viteza declinului în rândul acestor păsări este fără precedent", notează autorul studiului, Johannes Kamp, de la Universitatea din Münster (Germania), într-un comunicat publicat de BirdLife.

Presura figurează din 2013 pe liste speciilor aflate în pericol a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), scrie Agerpres.

Citește și: