180 vizualizări 15 mai 2009

Pe vremea lui Avram Iancu, tulnicul cânta pentru toţi oamenii satului. Astăzi, sunetul lui se mai aude doar în scopuri turistice şi din ce în ce mai rar. În ediţia din 17 mai a emisiunii “Te vezi la Ştirile Pro Tv”, difuzată de la ora 13.15, Cristian Tabără se va afla în Ţara Moţilor, unde va afla totul despre acest instrument muzical, despre care se spune că datează de pe vremea dacilor. Pentru a chema bărbaţii la oaste, pentru a goni lupii care atacau stâna sau pentru a anunţa o sărbătoare, cu mult timp în urma existau tulnicele - intrumente asemănătoare buciumului, cu o lungime între 20 de cm şi 2 metri, care astăzi s-au transformat în obiecte artizanale. Într-un mic cătun din Apuseni, la Pătrăhăiţeşti, familia Mocan a rămas una dintre puţinele care au decis să conserve tradiţia.

Fabricarea tulnicelor cere răbdare şi iscusinţă. După un drum prin pădure şi alegerea lemnului potrivit, urmează procedee cu nume ciudate precum “crepatu’” şi “ghinatu’”, “muşcătoarea” sau “cercuitul”, aşa cum au prins din bătrâni.

Simbol al Ţării Moţilor, tulnicele sunt instrumente la care cântă în special femeile. Cele mai cunoscute tulnicarese cântă, în fiecare an, la Festivalul de pe muntele Găina.

În epoca telefoanelor mobile, mai are cineva nevoie de tulnic, pentru a anunţa că vine furtuna sau că lumea trebuie să se strângă la biserică? Indiferent de răspuns, mai există copii pasionaţi de acest instrument, decişi să nu lase obiceiul să dispară. Dacă unora dintre români li se pare desuet, străinii se înghesuie la Pătrăhăiţeşti, pentru bucatele tradiţionale, dar şi pentru sunetul tulnicelor. (D.P.)

 

Citește și: