6227 vizualizări 24 dec 2012

Aproape 29 de milioane de români şi bulgari, printre care mulţi romi, s-ar putea muta în Marea Britanie cu drepturi depline în următoarele 12 luni, aşa susţin jurnaliştii de la Daily Mail. Potrivit acestora, emigranţii sunt motivaţi şi de legislaţia europeană, care le va permite din 2014 să nu mai aibă restricţii pe piaţa muncii şi să poată cere aceleaşi beneficii ca britanicii.

Anul trecut, aproximativ 40.000 de bulgari şi români s-au mutat în UK, alăturându-se celor peste 130.000 de oameni deja stabiliţi acolo în ultimii zece ani.

Cea mai mare comunitate de romi din Bulgaria se află în regiunea Fakulteta, unde câinii umbă liberi pe străzi, la fel ca şobolanii. Condiţiile de viaţa ale romilor din Bulgaria se aseamănă, de multe ori, cu cele ale românilor. Din această cauză, din ce în ce mai multe persoane, de la sportivi la oameni săraci, aleg să plece în Londra, unde nivelul de viaţă şi beneficiile sunt considerate foarte bune, iar legislaţia europeană privind libera circulaţie le permite.

”Suntem discriminaţi pentru că suntem ţigani. În Marea Britanie este altfel, eşti tratat la fel, indiferent că eşti alb, negru, maro sau galben”, a declarat un boxer bulgar Bobby George (Boris Georgiev).

Traiul romilor din Bulgaria este greu, scrie sursa citată. De exemplu, Metodi şi Soţia sa, Seeka, care au împreună patru copii, locuiesc toţi în aceeaşi cameră, fără nicio baie. Aceştia se plâng de faptul că nu-şi pot permite nici măcar să se îmbolnăvească pentru că nu au bani de doctori. ”Dacă mă doare un dinte, sunt nevoit să mi-l scot singur pentru că nu-mi permit să mă duc la dentist. Ne străduim să plătim factura la electricitate, iar dacă fac vreun infarct, trebuie să aştept să mor acasă. Tot ce ne dorim este o viaţă normală, cum au britanicii”, a povestit Metodi, care primeşte 37 de euro pe lună pentru cei mai mici doi copii.

Mai mult, o altă familie de ţigani din Bulgaria, care susţine că nu au muncit niciodată, spune că dacă vor ajunge în Marea Britanie vor lucra chiar şi în construcţii. În realitate, mirajul ajutoarelor date de stat este principalul argument care-i conving pe romi să vină în Marea Britanie, chiar dacă nu cunosc limba engleză, nu pot arăta pe hartă unde se află şi tot ce ştiu despre UK este că are o regină şi o echipă de fotbal importantă: Manchester United. ”Ştiu că o să aveţi grijă de noi”, spune tatăl unei fetiţe.

Cu toate acestea, britanicii sunt înrgijoraţi de cifrele mari care arată câţi romi vor veni în UK, aceştia susţinând că rata criminalităţii va creşte din cauza cerşetorilor, hoţilor de buzunare şi a agresorilor. ”Copiilor li se spală creierul şi li se spune să fure sau să cerşească. Atunci când unui copil i se spune să meargă în Londra pentru asta, el acceptă pe loc. Şi chiar dacă sunt prinşi de poliţie furând, ei sunt daţi serviciilor sociale britanice, de unde fug repede”, a declarat Antoaneta Vassileva, de la Comisia Naţională pentru Combaterea Traficului de fiinţe umane din Bulgaria.

Citește și: