112 vizualizări 25 ian 2010

Fără cerneală şi hârtie, jurnalele virtuale numite "bloguri" au reuşit să-şi fidelizeze publicul, chiar şi în România unde 2,64 milioane dintre noi intrăm măcar din când în când pe bloguri. Potrivit unui studiu SATI, sistemul profesional de contorizare a traficului pe internet, publicat pe blogul refresh.ro, 725.296 de români citesc bloguri în mod frecvent, în vreme ce 897.744 intră uneori, iar 1.019.472 "frunzăresc" rar jurnalele moderne. La polul opus se situează cei cărora blogurile nu le creează nicio emoţie - 2,4 milioane de români.

De ce e interesat românul

Politică şi teme generale, astea sunt domeniile de interes pentru cititorii blogurilor. Însă prea puţini politicieni români au bloguri active şi cunoscute, unul dintre ei fiind fostul premier Adrian Năstase. Potrivit lui Orlando Nicoară, şeful Media Pro Interactiv, în ultimul an au apărut destul de multe bloguri politice, forţate să iasă în blogosferă din raţiuni electorale. "Rămâne de văzut câte vor rămâne în picioare", spune Nicoară. Pe piaţă însă este loc, mai ales pentru bloguri de nişă, manifestându-se interes pentru domenii precum gadgeturi IT, media, muzică şi turism.

Cele mai multe însă sunt cele personale, cu tematică generalistă, zoso.ro fiind în fruntea listei, potrivit directorului general Media Pro Interactiv. Blogosfera românească a crescut în ultimii doi ani, iar predicţiile sunt optimiste. "Există deja şi o cursă pentru calitate, nu numai una pentru cantitate, iar până în 2012 calitatea va ieşi învingătoare", spune pentru Gândul Ionuţ Oprea, şeful unei agenţii specializate în bloguri, Standout. Potrivit acestuia, "în doi ani, un rol semnificativ îl vor avea blogurile tematice de calitate, precum şi comunităţile de comentatori specializaţi pe care le vor dezvolta". Cu toate astea, jurnalele online nu vor înlocui presa. Motivul? Lipsesc blogurile colective. "E prea devreme pentru a spune că blogurile pot înlocui presa online, mai ales că la noi sunt foarte puţine bloguri colective", conchide Orlando Nicoară.

Cine sunt cititorii fideli ai blogului

Curioase din fire, femeile sunt mai atrase de acest tip de informaţie, într-un procent de 51%, spre deosebire de bărbaţi (49%). Sociabil sau dimpotrivă retras, cel care trage frecvent cu ochiul la blogul vecinului este, potrivit aceloraşi studii, tânăr, între 14 şi 24 de ani (într-un procent de 37,4%). În top urmează grupa 25 - 34 de ani, cu un procent de 26.6 %, în timp ce a treia poziţie revine adulţilor între 35 şi 44 de ani (18.5 %). Nici cei trecuţi de 55 de ani nu fug toţi de blogosferă, cinci români din 100 deschizând pagini de autor. Dintre 725.000 de cititori frecvenţi, 59.1% au o educaţie medie (liceu), în timp ce 31.1% au studii superioare sau sunt studenţi.

Profilul relevă şi că 14.3% nu au venit, 20.8% câştigă până la 500 de lei, 33.5% până în 1.500 de lei, iar 8.6% peste 3.001 lei. Cei mai mulţi dintre ei sunt bucureşteni (21.5%), urmaţi de transilvăneni (19.7%) şi moldoveni (18.8%). Majoritatea sunt single (46.5%), potrivit aceleiaşi cercetări. Dincolo de profilul conturat de studiile de audienţă pe internet, cititorul de bloguri este o persoană foarte activă online, cu un grad de participare, de implicare mult mai mare decât media utilizatorilor de internet, afirmă Ionuţ Oprea. El spune că fanul blogurilor creează conţinut online, are conturi pe site-uri de socializare şi nu se teme să le folosească. "Dacă e să vorbim despre categorii profesionale, cititorii de bloguri angajaţi (în jur de o treime din ei sunt studenţi) intră în categoria definită ca «white-collar jobs», respectiv muncă de birou", precizează Oprea, şi asta pentru că "majoritatea au studii superioare absolvite".

INFO: Profilul consumatorului de bloguri

50,4% sunt bărbaţi
57,4% au terminat liceul
46.9% au vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani
31.5% au un venit de peste 1500 de lei
20.8% sunt din Transilvania, 20,2% sunt din Bucureşti, 18,7% din Moldova şi 14,1% din Muntenia.

CITATE:

E prea devreme pentru a spune că blogurile pot înlocui presa online, mai ales că la noi sunt foarte puţine bloguri colective (Orlando Nicoară, Director general Media Pro Interactiv)

Comunitatea de cititori e cel mai important indicator al suc­cesului unui blog, la nivel cantitativ şi calitativ (Ionuţ Oprea Consultant blogging)

Citește și: