25 vizualizări 1 sep 2008

Deşi femeile sunt mai „slabe de înger”, statisticile arată că 77% dintre cei care cedează psihic şi ajung să-şi pună capăt zilelor sunt bărbaţi. Psihologii spun că una dintre explicaţii ar fi deficitul de serotonină care se manifestă la bărbaţi, o substanţă care asigură echilibrul la nivelul creierului. „Ultimele studii au demonstrat că, aproape în toate cazurile, coeficientul de inteligenţă al celor care se sinucid este mai mare decât media”, susţine psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Totodată, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, mai mult de 79% dintre sinucigaşii din România folosesc ca metodă spânzurătoarea. Dintre cei care îşi curmă viaţa, 9,31% aleg intoxicaţia voluntară, 2,54% se îneacă, iar 2,54% se aruncă de la etaj. „În cazul sinuciderii, am putea vorbi despre perturbarea majoră a celui mai puternic instinct al omului, instinctul de conservare. Curios este faptul că printre sinucigaşi se află prea puţini bolnavi psihici aflaţi în evidenţă. Cei mai mulţi nu au fost niciodată diagnosticaţi cu vreo afecţiune psihică. O altă controversă este aceea că te-ai aştepta să se sinucidă oameni care au o justificare foarte serioasă, ca de pildă bolnavii aflaţi în faze terminale ale unor boli grave, dar aceştia se agaţă cu disperare de viaţă”, afirmă prof.dr.Dan Dermengiu, directorul IML.

Psihologii spun că bărbaţii aleg să se spânzure atunci când îşi pun capăt zilelor pentru că este o metodă foarte sigură de a muri şi foarte la îndemână. „Este şi o paradigmă culturală a spânzurătorii, practicată prin tradiţie şi metoda nu duce la mutilare. În acele momente, omul nu mai are nici o soluţie la problemele sale şi simte că sfârşitul trebuie grăbit. Este un act de voinţă unilateral”, consideră psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Citește și: