Peştera Tăuşoarelor a fost descoperită în anul 1955 şi a devenit un "magnet" pentru speologi, scrie libertatea.ro. Dispunerea galeriilor, scheletele de urs găsite în grotă şi aşezate în formă de urs, dar mai ales bilele încastrate în pereţi şi podea fac această peşteră cu totul unică.

Bilele din galerii scot sunete stranii, care seamănă cu un grai de om. Începând cu 2012, autorităţile locale au investit peste un milion de lei pentru a proteja Peştera Tăuşoarelor.

Această peştera a devenit locul unde s-au făcut numeroase studii şi măsurători geologice, geomorfice, de climă şi hidrografie, unde au fost descoperite specii noi de lilieci şi alte curiozităţi.

Datorită valorii sale nepreţuite, peştera nu va fi niciodată accesibilă turiştilor, dar a fost inclusă într-un studiu care ar putea duce la rescrierea hărţii geologice a lumii. “Avem lucruri unice pe glob: avem bilele Tăuşoarelor, care sunt mai rare decât operele lui Brâncuşi. Avem mirabilit (n.r. - sulfat de sodiu natural) care nu poate fi văzut în altă parte şi bogăţii unice din punct de vedere ştiinţific, dar care trebuie protejate. La ora actuală, Peştera Tăuşoarelor face parte dintr- un proiect unic amplu, în cadrul căruia şapte peşteri din Europa beneficiază de un program de monitorizare ştiinţifică deosebită. La final, credem că vom rescrie harta geologică a lumii”, a explicat custodele peşterii, Crin Theodorescu.

Citește și: