469 vizualizări 22 mai 2008

Peste 7.000 de peşteri descoperite până în prezent, răspândite pe 20.000 de kilometri pătraţi. Urşi, lupi şi râşi încă hălăduind prin întinsele păduri de răşinoase şi de foioase. Râuri repezi şi cascade uluitoare, peşteri impresionante şi cel mai mare gheţar subteran din România - Gheţarul Scărişoara, vechi de 3500 ani. Platouri carstice ale căror doline, ponoare şi izbucuri sunt pline de farmec şi mister. Poieni însorite, inundate de o floră ce cuprinde multe specii rare.

Cătune sau sate tipice de munte în care comunităţi tradiţionale păstrează încă un mod de viaţă autentic şi simplu. O civilizaţie unică a lemnului şi o bucătărie tradiţională savuroasă. Oameni care sunt întotdeauna bucuroşi să le fiţi oaspeţi. Aşa pot fi văzuţi Munţii Apuseni de către cei care aleg o ofertă de ecoturism pentru a petrece un sfârşit de săptămână sau chiar întreg concediul.

Povestea ecoturismului în Apuseni s-a născut la Oradea, în urmă cu şapte ani. “Totul a început în 2001, la finalul Proiectului Life - Alternative de valorificare a patrimoniului natural al Munţilor Apuseni. Cum prin proiect realizasem amenajări de peşteri şi lucrări de infrastructură turistică de interes public, am considerat că un program de ecoturism ar fi cea mai fericită continuare a proiectului.

În primăvara acelui an am lansat prima versiune a paginii web şi am început aventura, iar astăzi nu facem decât să o continuăm”, spune Paul Iacobaş, directorul unuia dintre cele trei programe derulate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Oradea. Ulterior, programul a devenit un demers privat, pe care liderii săi caută să-l ducă mai departe respectând principiile şi valorile ecoturismului. Acum oferă excursii standard şi, la cerere, drumeţie, speoturism, itinerarii culturale, mountainbiking, observarea animalelor sălbatice şi observare de păsări indiferent de anotimp şi de gradul de iniţiere al clienţilor.

“Ceea ce propunem noi e diferit de agroturism. Practicanţii ecoturismului sunt într-o continuă mişcare, pentru a vedea cât mai mult din frumuseţea zonei şi pentru a interacţiona cât mai mult cu membrii comunităţilor locale. Ei au ocazia să şi înţeleagă natura, iar ghizii noştri sunt pregătiţi special pentru genul acesta de drumeţie. În plus, turiştii au ocazia să experimenteze tradiţiile încă vii, participând alături de localnici la activităţi în gospodărie, ascultând poveştile şi cântecele lor, urmărindu-i cum lucrează lemnul şi lutul. Bineînţeles, vor gusta din plăcintele şi afinata făcute în casă”, povesteşte conducătorul de tură Mihai Olenici, cel care îi plimbă pe turişti pe culmile şi prin satele Apusenilor.

Toţi cei implicaţi în proiect sunt tineri cu ani buni de experienţă în turism şi ghidaj montan, alpinism şi speologie, respectiv în activităţi de conservare şi protejare a naturii şi de dezvoltare comunitară. Valorile promovate de aceştia respectă principiile de baza ale ecoturismului, stabilite de Asociaţia de Ecoturism din România (AER): excursii în care preţurile pentru servicii şi produse sunt stabilite împreună cu furnizorii locali, promovarea experienţelor educative în care este încurajat studiul culturilor locale, folosirea ghizilor şi serviciilor locale, promovarea respectului pentru comunităţile locale şi mediul lor.

Citește și: