Gandul.info
Ionela SAMOILĂ
7842 vizualizări 30 mai 2012

Pe 30 MAI 2012, GOOGLE omagiază 166 de ani de la naşterea lui PETER CARL FABERGÉ, bijutierul rus faimos pentru OUĂLE FABERGÉ.

OUĂLE FABERGÉ sunt printre cele mai scumpe bijuterii din lume, fiind preferatele casei regale sau ale colecţionarilor de artă cu dare de mână.

Cel mai scump ou creat de PETER CARL FABERGÉ, oul Rothschild, a fost vândut cu 17,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii din noiembrie 2007, desfăşurată la Londra. Obiectul a fost comandat de celebra familie de bancheri Rothschild, devenind proprietatea acestora din 1905.

Realizat în anul 1902 într-unul dintre atelierele bijutierului PETER CARL FABERGÉ, oul Rothschild este, de fapt, un ceas preţios confecţionat din aur şi diamante.

Oul Rothschild (Sursa foto: Siberian light)

Preţul cu care a fost vândut Oul Rothschild face ca acesta să nu fie doar cel mai scump ou Fabergé, ci şi cel mai scump ceasornic, respectiv cel mai scump obiect rusesc scos la licitaţie vreodată. Alexandr Ivanov, directorul Muzeului Naţional de artă din Rusia, a achiziţionat oul Rothschild, în 2007, cu scopul de a-l aduce în patrimoniul ţării.

Pe locul doi în topul celor mai scumpe ouă marca PETER CARL FABERGÉ este Oul de iarnă, vândut cu 9,6 milioane de dolari, la new York, în anul 2002.

Oul de iarnă a fost realizat în anul 1913, la comanda ţarului Nicolae al II-lea care a plătit 24.700 de ruble pentru a-l face cadou mamei sale, ţarina Maria Feodorovna.

Oul de iarnă (Sursa foto: Luxpresso)

Obiectul este confecţionat din cuarţ, platină şi ortoclaz, fiind împodobit cu 1.660 de diamante la exterior, la care se adaugă alte 1.378 de diamante montate pe supriza din interiorul acestuia.

Oul de iarnă (Sursa foto: coind4arab)

În anul 1985, tot la New York, al treilea cel mai scump ou marca PETER CARL FABERGÉ s-a vândut cu 2,5 milioane de dolari, un record pentru acea vreme. Este vorba despre Oul Rosebud, comandat de ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei, pentru soţia sa, împărăteasa Alexandra Feodorovna.

Oul Rosebud (Sursa foto: Expert diamond)

 

Citește și: