1168 vizualizări 28 oct 2007

Efectele plantelor modificate genetic ar putea fi mult mai rele decât s-a spus până acum, a declarat profesorul Gilles – Eric Seralini, specialist în biologie moleculară. El este unul dintre primii cercetători ai lumii care au avertizat populaţia asupra efectelor organismelor modificate genetic (OMG).

Într-o conferinţă de presă a Greenpeace, cercetătorul a spus că guvernele lumii şi companiile producătoare de plante transgenice încearcă să ascundă semnele de toxicitate ale OMG-urilor. El a încercat să demonstreze cu argumente ştiinţifice că OMG-urile produse şi comercializate de compania Montanto pentru alimentare şi furajare, sunt toxice.

Compania produce 90% din culturile modificate genetic din întrega lume. Potrivit cercetătorului, rezultatele obţinute de Consiliul Stiinţific pentru Cercetarea Independentă de Inginerie Genetică, al cărui preşedinte este el însuşi, coincid la linie cu rezultatele pe care Montanto le-a obţinut după ce şi-a testat  propriile produse.

Concluzia testelor: deoarece conţin şi pesticide, OMG-urile pot cauza cancer, boli nervoase, disfuncţii sexuale, de reproducere şi pot afecta întregul sistem imunitar.


OMG-urile, otrăvite şi de pesticide

„Riscurile OMG-urilor sunt duble din cauza pesticidelor pe de o parte, şi din cauza ingineriei genetice, pe de altă parte (...). OMG-urile sunt create pentru a conţine pesticide şi este o crimă că nu sunt evaluate corect şi că guvernele nu vor să impună efectuarea testelor pentru evaluarea lor. Pesticidele nu sunt create pentru a fi mâncate, dar Montanto ne forţează să le mâncăm în OMG-uri”, a mai spus cercetătorul.

El a propus Guvernului român să facă teste timp de doi ani, pentru a determina efectele OMG-urilor. În vremea aceasta, astfel de plante ar trebui interzise sau măcar etichetate corespunzator.

Miercurea trecută, CE a autorizat folosirea în Europa a unor noi tipuri de plante modificate genetic, care urmează să fie introduse şi la noi.

De curând, România a susţinut introducerea pe piaţa europeană a trei tipuri noi de porumb modificat genetic.

Citește și: