Florin Jinga
758 vizualizări 13 ian 2019

Vara în sud-estul Braziliei a adus temperaturi în creştere şi aceşti vizitatori cu opt picioare. Mii de astfel de păianjeni par să acopere cerul sub privirile îngrozite ale martorilor, informează The Guardian.

Mai mulţi locuitori îngroziţi din zona rurală au raportat că "plouă cu păianjeni".

Fotografiile şi videoclipurile postate pe reţelele de socializare arată sute de păianjeni agăţaţi de cer.

Un bărbat, care a filmat acest fenomen, călătorea cu familia la ferma bunicilor din Espírito Santo do Dourado, la aproximativ 250 km nord-est de Sao Paulo, când şi-a dat seama că cerul era acoperit de puncte negre.

El a spus unui ziar local că a fost "uimit şi speriat", mai ales când unul dintre păianjeni a căzut prin fereastra deschisă a maşinii.

Un altul spune: "Au fost mai multe pânze şi păianjeni decât vedeţi în film".

Nu e prima dată când fenomenul are loc. În 2013, o pânză de păianjen imensă a acoperit oraşul Santo Antônio.

Potrivit oamenilor de ştiinţă această specie de păianjen, Anelosimus eximius, este cunoscută pentru două caracteristici specifice. În primul rând, este vorba despre păianjeni sociali, ceea ce înseamnă că ei trăiesc în colonii mari. În al doilea rând, specia  este renumită pentru pânzele extrem mari pe care le creează.

De obicei, o astfel de colonie este alcătuită din câteva mii de păianjeni, iar pânzele lor se pot întinde de la nivelul solului până la 20 de metri înălţime. Întinderea pânzelor poate varia de la 10-25 de centimetri la 2-3 metri sau chiar mai mult.

Explicaţia specialiştilor

Totuşi, specialiştii calmează spiritele. Spun că fenomenul este unul normal în lunile de vară, şi este cunoscut drept "ploaia de păianjeni" sau "părul îngerilor" din cauza pânzelor fine, aproape invizibile pe care această specie de păianjen le ţese. Astfel că insectele par că plutesc prin aer.

Specialiştii spun că oamenii nu au de ce să se teamă: veninul acestei specii nu este periculos pentru om, iar muşcătura lui provoacă un disconfort mai mic decât o muşcătură de furnică roşie.

Aceşti păianjeni ajută la ecosistem, prinzând pe timpul nopţii muşte şi ţânţari.

"Aceste insecte ne ajută mai mult decât dăunează", au adăugat specialiştii.

Foto: Captură

Citește și: