Oana Ghita - Mediafax
3121 vizualizări 30 aug 2013

Poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1995, a murit la vârsta de 74 de ani, din cauza unei boli neprecizate, a anunţat, vineri, familia sa, citată de AFP.

"Moartea l-a luat pe Seamus Heaney. Poetul şi laureatul premiului Nobel a murit într-un spital din Dublin, în această dimineaţă (vineri, n.r.), după o scurtă boală", se arată în comunicatul dat publicităţii de familie.

Seamus Heaney a fost distins cu premiul Nobel "pentru operele sale de o frumuseţe lirică şi pline de profunzime etică", potrivit motivaţiei Academiei suedeze.

Heaney a lucrat ca profesor de literatură, la universitatea britanică Oxford, între 1989 şi 1994, şi este autorul unei opere literare prestigioase.

În 2011, Heaney şi-a donat operele Bibliotecii Naţionale a Irlandei. Colecţia include manuscrise ale poeziilor sale, notiţe, schiţe, opere bătute la maşină. Această colecţie creează un tablou complet al operei lui Heaney, de la începuturi - "Death of a Naturalist" (1966), "Wintering Out" (1972) şi "North" (1975) - până la "Station Island" (1984), "Seeing Things" (1991) şi mai recentele "District and Circle" (2006) şi "Human Chain" (2010).

Cel din urmă volum a câştigat prestigiosul premiu Forward, în valoare de 10.000 de lire sterline. Această carte a fost scrisă la un an după ce poetul a suferit un accident vascular cerebral, iar poemul central al volumului, "Miracle", este inspirat din suferinţele sale. Amintindu-şi de oamenii care îl transportau în perioada în care era bolnav, Heaney a făcut o paralelă cu o imagine din Biblie, unde un om paralizat este transportat la Iisus pentru a fi vindecat.

De-a lungul carierei sale, Heaney a câştigat premii prestigioase, precum trofeul TS Eliot, şi a fost membru onorific al Societăţii Regale de Literatură.

Citește și: