Laura HOLBAN
322 vizualizări 6 iun 2011

Un carismatic guru yoga, Baba Ramdev, a început sâmbătă o grevă a foamei "până la moarte", cerând guvernului indian să ia măsuri împotriva corupţiei şi a spălării de bani. 40.000 de oameni au ieşit în stradă să susţină manifestul lui Ramdev, care a fost întrerupt la o zi distanţă, când forţele de ordine au început să atace mulţimea cu spray-uri lacrimogene şi bastoane, scrie Daily Mail. Poliţiştii spun că i-au împrăştiat pe protestatari pentru că erau prea mulţi şi nu le mai puteau asigura măsurile de protecţie.

Poliţiştii care i-au înconjurat pe manifestanţi Foto: Daily Mail

Jandarmii care-i înconjurau pe manifrestanţi i-au atacat cu gaze lacrimogene şi cu bastoane de lemn, generând un val de furie printre aceştia, care au început să se răscoale şi să arunce cu pietre în forţele de ordine. "Mai mult de 40.000 de oameni s-au adunat la locul unde şi-a început yoghinul greva foamei şi nu era posibil să le asigurăm tuturor protecţia", a spus Rajan Bhagat, un purtător de cuvânt al poliţiei din New Delhi.

În timpul incidentelor, peste 60 de persoane au fost rănite, dintre care 23 făceau parte din forţele de ordine. Ramdev a reuşit să fugă, îmbrăcându-se în femeie, însă a fost prins de către poliţişti după nici două ore. Ulterior, bărbatul a fost eliberat şi s-a întors la ashramul lui, în Dehradun, loc unde a promis că îşi va continua greva foamei. "Este un complot înpotriva democraţiei şi împotriva mea", a declarat Ramdev. Yoghinul l-a acuzat pe premierul indian pentru că nu şi-a ţinut promisiunea de a-i pedepsi pe cei care au furat din banii statului.

40.000 de oameni au fost înduplecaţi să părăsească locul şi manifestul cu spray-uri lacrimogene şi bâte. Foto: Daily Mail

Gurul, pe numele său real Swami Ramdev, a început greva foamei sâmbătă, cu o sesiune de yoga şi a anunţat că scopul său este acela de a eradica corupţia din ţară. Printre celelalte reforme pe care le solicita maestrul yoghin se numără introducerea pedepsei cu moartea pentru funcţionarii publici corupţi şi repatrierea banilor plasaţi în conturi din străinătate care provin din şpăgi şi tranzacţii ilegale.

Baba Ramdev, una din cele mai cunoscute figuri yoghine din India. Foto: Daily Mail

Ramdev este o figură cunoscută în India. Gurul are propria emisiune la o televiziune indiană, în cadrul căruia învaţă spectatorii o serie complexă de poziţii de yoga.

Citește și: