Laura HOLBAN
2125 vizualizări 14 ian 2012

NASA a făcut publică o fotografie realizată din spaţiu, în care se poate vedea că deasupra Chinei pluteşte un strat gros ca de ceaţă. Explicaţia: poluarea masivă din nordul Chinei. Situaţia este atât de gravă încât vizibilitatea a scăzut la 200 de metri, iar pe aeroportul din Beijing au trebuit anulate 43 de zboruri şi amânate alte 80, notează portalul Gizmodo.com.

Primul instantaneu realizat de satelitul Aqua al NASA arată situaţia din 10 ianuarie: nordul Chinei este acoperit de un nor gros cenuşiu, iar din loc în loc pot fi observate pete albe de ceaţă. Un al doilea instantaneu a fost surprins a doua zi, când norul gros dispăruse, cel mai probabil purtat de vânt.

Foto: NASA. A doua zi, după ce norul a dispărut de deasupra Chinei.

Potrivit Observatorului terestru al NASA, norul este predominant format din două tipuri de particule, PM10 şi PM2.5. Aceste particule sunt formate din praf, lichide şi funingine ridicată în atmosferă, provenind de la carburanţii maşinilor.

Aceste particule, care cauzează probleme respiratorii şi boli pulmonare, semnalează o problemă foarte gravă. Densitatea PM10 era de 560 micrograme pe metru cub de aer, ţinând cont că în SUA, limita admisă a densităţii acestei particule este de 150 micrograme pe metru cub de aer. China plănuieşte să înceapă o monitorizare a particulei PM2.5 abia din 2016.

Citește și: