173 vizualizări 30 sep 2010

Tânăr şi preocupat de mediu, aşa arată voluntarul român, potrivit unui studiu recent realizat de GfK Romania pentru MaiMultVerde. Potrivit cercetării, numărul tinerilor care au făcut voluntariat în ultimii 6 ani s-a dublat, iar numărul celor dispuşi să lupte pentru cauze legate de mediu a crescut , din 2004 până în prezent, de la 8% la 51%.

Pentru a afla dacă interesul românilor pentru activităţile de voluntariat a crescut, câţi dintre tinerii români s-au implicat în proiecte de voluntariat şi care au fost cauzele pe care le-au îmbrăţişat, a fost realizată cercetarea GfK România.

Potrivit acesteia, 29% dintre tinerii români au desfăşurat activităţi de voluntariat în diverse domenii în ultimul an, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% comparativ cu 2004 când se înregistrase doar 13%. Patru din zece români care nu au făcut voluntariat sunt interesaţi să se implice în astfel de acţiuni în viitor, mai arată cercetarea.

41% dintre tineri se implică în acţiuni de voluntariat în domeniul informării şi educaţiei

Potrivit studiului, cauzele pentru care tinerii se implică în acţiuni de voluntariat în 2010 sunt diverse. De la sănătate, artă şi cultură (76%), la protecţia mediului (51%) sau pentru ajutorarea categoriilor defavorizate (34%).

În ceea ce priveşte notorietatea organizaţiilor sau proiectelor ecologiste de care respondenţii au auzit, Greenpace, Ţara lui Andrei şi MaiMultVerde se situează în top 3 al celor mai cunoscute. Rezultatele studiului au fost prezentate odată cu inaugurarea Monumentului Voluntarului Necunoscut realizat din papură de sculptorul Dumitru Cosma.

Instalaţia, un simbol al tânărului care hotărăşte să iasă din mulţime şi să facă voluntariat în sprijinul celorlalţi, a fost amplasat pe soclul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin din Piaţa Presei Libere. După o săptămână, el va fi amplasat într-un parc din Bucureşti. (Diana Marcu)

Citește și: