Alexandra PELE
167 vizualizări 9 apr 2011

Un japonez în vârstă de 75 de ani a fost găsit de corespondenţii agenţiei de ştiri Associated Press abandonat în locuinţa sa aflată la doar 20 de kilometri de centrala de la Fukushima, într-o zonă evacuată de autoritaţi din pricina riscului de iradiere, scrie Huffington Post. Bărbatul nu şi-a părăsit casa deoarece nu mai poate să meargă. El le-a spus jurnaliştilor că soţia sa a dispărul în urma cutremurului şi a tsunamiului din 11 martie, iar el a rămas singur, fără mâncare sau apă.

Kunio Shiga locuieşte într-o casă cu două etaje rămasă intactă în urma tsunamiului care "i-a ajuns până la poartă", răscolindu-i gospodăria şi lăsând în urmă un val de noroi. Bătrânul îşi petrece timpul ascultând u radio cu baterii în întuneric, deoarece electricitatea a fost întreruptă. El spune că ştie despre ordinul de evacuare emis de autorităţile japoneze din cauza riscului de iradiere, însă nu poate să se deplaseze şi nu are pe nimeni care să-l ajute. Soţia lui a dispărut la scurt timp după cutremur "Era aici, dar acum a dispărut", le-a spus bătrânul jurnaliştilor AP care i-au oferit apă şi ciocolată deoarece bărbatul a rămas fără provizii.

În urma vizitei, echipa AP a alertat autorităţile din zonă care au spus că vor merge să-l recupereze pe Shiga de îndată ce vor avea timp. Locuinţele din vecinătatea casei bătrânului au fost abandonate, dar poliţia găseşte zilnic printre dărâmături cadavrele unor oameni prinşi sub clădiri sau copaci răsturnaţi. Sute de poliţişti din Tokyo au fost mobilizaţi pentru a ajuta la evacuarea zonei.

Citește și: