Silviu Bănilă
4428 vizualizări 12 mai 2015

Italienii nu doresc să discute despre Colobraro şi poliţiştii nu îi amendează pe cei care depăşesc viteza pe drumurile din oraş, de teamă că ar putea fi bântuite, scrie Daily Mail. Reputaţia întunecată a reprezentat însă o mină de aur pentru localnici, în condiţiile în care turismul a înflorit în regiune.

Oraşele vecine din Basilicata, sudul Italiei, se referă la Colobraro ca la "acel oraş" şi mulţi locuitori evită să traverseze ruinele-labirint din zonă.

Povestea blestemului este la fel de vechi precum oraşul şi are legătură cu originea numelui său, "coluber", "şarpe" în latină, întruchiparea răului.

În prima jumătate a secolului trecut, se spune că un avocat şi o vrăjitoare au readus blestemul asupra oraşului Colobraro. Povestea spune că Biagio Virgilio, un avocat bogat, care nu pierduse niciun caz, era înconjurat de duşmani.

Într-o zi, aflându-se la tribunal, Virgilio a exclamat: "Dacă ceea ce spun este fals, atunci să cadă candelabrul din tavan!"

Candelabrul a căzut şi din fericire nimeni nu a fost rănit, dar numele avocatului a fost asociat cu blestemul şi locuitorii au spus că acesta afectează reputaţia oraşului. De fiecare dată când se întâmpla ceva în oraş, locuitorii dădeau vina pe avocat şi atât el, cât şi rudele sale au fost nevoiţi să plece din Colobraro.

În cautarea "fattucchierei"

Ulterior, un antropolog a vizitat oraşul în căutarea aşa-numitei "fattucchiera" - o vrăjitoare care să înlăture "ochiul rău", care s-ar datora gândurilor negative ale oamenilor.

El a întâlnit-o pe "La Cattre", o femeie bătrână (foto), crezând că este cea pe care o căuta. În timpul vizitei, omul s-a plâns că atât el, cât şi echipa sa, au suferit accidente misterioase.

Elena di Napoli, ruda "vrăjitoarei", spune însă că stră-străbunica ei era doar o bătrânică simpatică. De-a lungul deceniilor, alunecările de pământ, accidentele sinistre şi poveştile legate de adunările vrăjitoarelor au alimentat superstiţia şi italienii nu doresc să discute despre Colobraro.

Se spune însă că blestemul îi afectează doar pe vizitatorii oraşului Colobraro. Pentru locuitori, reputaţia reprezintă o cruce greu de dus, dincolo de turiştii care generează profituri. "Aici nu aveam liceu şi am fost nevoit să merg în Tursi", îşi aminteşte Gaetano Virgallito, care locuieşte acum la Roma. "Colegii mei râdeau de mine şi spuneau că le aduc ghinion".

Şoferii superstiţioşi scapă de amendă

De blestem ţin cont şi poliţiştii, care nu îi amendează pe şoferii care circulă cu viteză pe străzi, de teama consecinţelor supranaturale. O anecdotă amuzantă spune că bărbaţii din alte oraşe obişnuiesc să îşi atingă zona genitală, atunci când aud cuvântul Colobraro, "pentru a alunga blestemele".

În timpul festivalului de vară din Colobraro, denumit Visul Nopţii în "Acel Oraş", artiştii spun poveşti despre vrăjitoare, magie şi blesteme. La intrarea în oraş, negustorii vând amulete pentru cei care vor să se protejeze de rău, deşi realitatea este cu totul alta.

"Putem transforma blestemul în magie", explică Virgallito. "Colobraro este un loc magic, vino şi vei înţelege de ce. Este poziţionat pe ultimul deal, înainte de mare şi oferă panorame extraordinare. Aici nu există nimic rău. Toate aceste poveşti stranii rezidă din legenda potrivit căreia noi aducem ghinion, dar oraşele din jur spun asta deoarece ne invidiază. Invidia este rea, nu noi".

Citește și: