1002 vizualizări 3 ian 2018

În articolul de faţă este însă vorba despre Ćele Kula sau Turnul de Cranii din Niš, Serbia, construit în 1809 de generalul turc Hurshi Pasha cu craniile rebelilor sârbi înfrânţi. Acesta reprezintă unul dintre cele mai recente şi mai bine păstrate exemple din această tradiţie.

Anul 1809 a marcat un punct de cotitură în cursul Primei Revolte Sârbe împotriva Imperiului Otoman (1804-1813). Armata rebelă, depăşită numeric, a înfruntat 36.000 de soldaţi imperiali turci care se aflau într-un punct de importanţă strategică în oraşul sudic Niš, scrie Atlas Obscura.

În loc să se predea sau să fugă, sârbii au decis să reziste pe Dealul Čegar. Înfruntându-se cu anihiliarea iminentă, comandantul rebel Stevan Sinđelić a tras un foc de armă într-o magazie plină cu praf de puşcă, iar explozia a omorât atât sârbii din vârf, cât şi turcii care deja înaintau şi încercuiseră armata rebelă.

Înfuriat de acţiunea rebelilor, comandantul turc Hurshid Pasha a decis să-i înveţe pe sârbi o lecţie. Corpurile rebelilor morţi au fost mutilate. Pielea a fost luată de pe craniile decapitate, apoi a fost trimisă la curtea imperială din Istanbul ca dovadă a victoriei otomane.

Citeşte continuarea în Descoperă!

Citește și: