7433 vizualizări 8 ian 2012

În anii 1990, circa 700 de orfani români au fost adoptaţi de către familii britanice. În octombrie 2001, adopţiile internaţionale au fost suspendate. The Sun publică în ediţia de astăzi un articol în care militează pentru ca România să permită din nou realizarea adopţiilor internaţionale. În acest sens, jurnaliştii străini scriu despre doi copii care au ajuns din instituţiile de stat post-ceauşiste în Marea Britanie, unde au avut parte de o viaţă împlinită.

În prezent, circa 40.000 de copii se află în grija statului. Autorităţile române încearcă fie să-i plaseze cu familia care i-a abandonat cândva, fie să le găsească părinţi adoptivi. Jurnaliştii străini scriu că poveştile celor doi copii plecaţi din ţară le-ar putea convinge pe autorităţile de la noi să permită adopţiile internaţionale.

Cornel, tânărul fără mâini care studiază la Oxford

Cornel s-a născut fără antebraţe şi cu o deformaţie severă la piciorul drept. În 1991, când mama sa şi-a dat seama că a adus pe lume un copil care va avea nevoie toată viaţa de îngrijiri speciale a avut o cădere nervoasă şi l-a abondonat.

Cornel a fost dus la un orfelinat din provincie. Un an mai târziu, băiatul avea să-i cunoască pe părinţii săi adoptivi. Doreen Munn urmărise cu interes imaginile difuzate de posturile internaţionale de ştiri cu privire la situaţia instituţiilor din România însărcinate cu îngrijirea copiilor abandonaţi şi se hotărâse să se implice şi ea în eforturile de a-i ajuta. Alături de soţul ei, femeia acum în vârstă de 59 de ani a vizitat România pentru a le aduce copiilor jucării şi alimente.

"M-am simţit de parcă m-am întors în timp cu 50 de ani. Totul era ruginit sau stricat, iar în magazine nu se găsea mâncare proaspătă", îşi aminteşte Munn. Când a vizitat şi orfelinatele din nordul ţării, l-a găsit pe Cornel. Medicul băiatului i-a povestit că avea nevoie de o operaţie, cât mai curând. "În faţa noastră era acest copil angelic. Am fi vrut să-l luăm de acolo şi să-l ducem acasă, însă tot ce am putut face a fost să ne rugăm pentru el", povesteşte Ken Munn, în vârstă de 73 de ani.

După ce s-a întors în Marea Britanie, Doreean a început să dea telefoane. Într-un final, o clinică privată a acceptat să-l opereze gratuit pe băiat. "Am obţinut permisiunea de la familia lui Cornel şi de la autorităţile române, iar în 1993 au urcat la bordul avionului care ne-a adus acasă", îşi aminteşte femeia.

Medicii britanici au decis să-i amputeze piciorul, ceea ce presupunea o perioadă de recuperare mai mare decât anticipaseră iniţial. Cuplul britanic nu a avut altă alternativă decât să-l adopte. Decizia a fost luată fără strângere de inimă, mai ales având în vedere că băiatul devenise deja un membru al familiei. "Toţi care îl vedeau se îndrăgosteau imediat de el. Avea o intuiţie foarte bună şi îşi dădea seama imediat ce se întâmplă. Să nu mai spun că era şi foarte isteţ", povesteşte mama sa adoptivă.

Cornel are acum 20 de ani şi studiază filosofia şi teologia la prestigioasa Universitate Oxford. Tânărul se ocupă de şcoală, dar şi de o fundaţie caritabilă pe care a înfiinţat-o în adolescenţă şi prin care donează bani copiilor cu dizabilităţi din România. "Pe termen lung, mi-aş dori ca dizabilităţile să nu-i mai împiedice pe oamenii din România să-şi îndeplinească cele mai mari ambiţii", explică băiatul.

Cezarina s-a înrolat în armata Marii Britanii

Cezarina şi-a petrecut primii ani din viaţă în patru orfelinate din România. În prezent, ea este înrolată în armata Marii Britanii.

Anii copilăriei sunt încărcaţi de amintiri neplăcute. Tânăra rememorează numeroase situaţii în care era bătută şi umilită de către ceilalţi copii, dar şi condiţiile precare în care trăia.

Cezarina a fost adoptată în 1991. Ea şi-a uimit părinţii, reuşind să înveţe limba engleză în numai trei luni. La şcoală s-a remarcat pozitiv, ceea ce a ajutat-o când a aplicat la Academia Militară. "Biologic mă simt 100% româncă, dar Marea Britanie este casa mea", le-a mărturisit ea jurnaliştilor străini. "Marea Britanie mi-a servit bine, prim urmare sunt foarte fericită că pot să o servesc şi eu cumva", a mai adăugat tânăra în vârstă de 30 de ani.

Citește și: