Silviu Bănilă
2108 vizualizări 2 apr 2018

Cercetătorul american susţine că povestea lui Iisus Hristos a fost inventată ca sistem de control al minţilor celor săraci. Joseph Atwill, autorul cărţii „Caesar's Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus”, spune că însuşi creştinismul nu a început ca o religie, ci ca o propagandă sofisticată a autorităţilor, menită să-i împace pe locuitorii Imperiului Roman.

Atwill şi-a prezentat în premieră teoria scandaloasă în 2013. El susţine că Noul Testament a fost scris de bogătaşii din Imperiul Roman, care au „fabricat” povestea lui Iisus.

„Creştinismul poate fi considerat o religie, dar a fost dezvoltat şi folosit ca sistem de control al minţilor, a produs sclavi care credeau că Dumnezeu le-a dictat condiţia de sclavie”, susţine cercetătorul citat de independent.co.uk.

Atwill spune că actele de insurecţie ale sectelor evreieşti, care aşteptau sosirea unui „Mesia războinic” în Palestina, au reprezentat o problemă mare pentru Imperiul Roman. Autorităţile epuizaseră toate căile tradiţionale de contraatac şi au recurs la un război psihologic.

„Au conchis că pentru a opri propagarea activităţii evreieşti trebuie să creeze o religie”, continuă Atwill. „Aşa a fost inventată povestea acestui Mesia pacificator”.

„În loc să inspire războiul de gherilă, Mesia promova pacifismul, întoarcerea celuilalt obraz şi îi încuraja pe evrei să fie loiali Cezarului şi să-şi plătească birurile către Roma”.

„Chiar dacă acest creştinism poate fi un confort pentru unii, devine dăunător şi represiv, o formă insipidă de control psihologic, care duce la acceptarea orbească a unor lucruri, a sărăciei, a războiului. În SUA, să spunem, creştinismul este utilizat pentru a justifica războaiele duse de soldaţii americani în lume”.

„De fapt, Iisus ar putea fi singurul personaj fictiv din literatură a cărui poveste de viaţă poate fi corelată cu surse reale. Totuşi, dacă analizăm sursele, vom vedea că nu rămâne nimic din poveste”, susţine cercetătorul controversat din SUA.

Atwill spune că a descoperit acest lucru în timp ce studia Noul Testament alături de „Războiul asupra evreilor”, de Iosif Flaviu - singura relatare istorică la persoana întâi din Iudeea primului secol.

Atwill mai susţine că a descoperit unele paralele între cele două texte. „Ceea ce au omis mulţi cercetători este înşiruirea de evenimente şi locuri în cazul lui Iisus, care sunt relativ aceleaşi ca succesiunea de evenimente şi locuri din campania militară a împăratului Titus Flavius, descrise de Iosif Flaviu”.

„Este dovada evidentă a unui şablon prelucrat”, continuă acesta. „Biografia lui Iisus este de fapt construită, pe poveşti, dar în special în jurul biografiei unui Cezar roman”.

Atwill nu este primul cercetător care promovează o asemenea teorie controversată pentru creştini. Alţii au sugerat că societăţile secrete, şcolile misterioase şi alte religii au folosit povestea fictivă a lui Iisus pentru a unifica Imperiul Roman, sub o singură doctrină religioasă.

Citește și: