Ana Obretin
477 vizualizări 14 mar 2019

Peste 1.500 de mici spectatori vor avea ocazia să asculte marile lucrări prezentate la Festivalul Internaţional „George Enescu" într-un format adaptat vârstei lor. Opera Comică pentru Copii va reproduce, în oglindă, la matineu, programul festivalului din fiecare weekend.

Concertele din Festivalul Enescu vor fi prezentate de artiştii Operei Comice într-o variantă condensată, cu o durată considerată ideală pentru a menţine atenţia copiilor, de maximum 30 de minute, păstrând în acelaşi timp elementele centrale ale pieselor. La finalul fiecărei reprezentaţii, concertele vor fi explicate pe larg într-o sesiune educativă susţinută de muzicienii Operei Comice pentru Copii. Astfel, copiii, cu vârste între 3 şi 12 ani, vor putea intra şi ei, alături de adulţi, în lumea fascinantă a celui mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România, se arată în comunicat.

„Un lucru mai puţin cunoscut este că, în realitate, spectatorii noştri au vârste cuprinse între 3 şi 93 de ani. Deseori se întâmplă să vedem în sală familii cu trei generaţii de reprezentanţi. Festivalul «George Enescu» pentru Copii, chiar dacă este dedicat copiilor, va deveni prilejul pentru cea mai interesantă conversaţie despre muzica clasică între generaţii. Părinţii sau bunicii care participă la festivalul mare vor putea să repete experienţa alături de cei mici şi să compare sentimente, emoţii, trăiri", a declarat soprana Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional "George Enescu" propune o lume unită prin muzică, indiferent de origine, credinţă, gen şi vârstă. Astfel, festivalul dedicat copiilor completează seria proiectelor speciale menite să apropie Festivalul Enescu de un public cât mai divers.

„Muzica clasică trebuie să facă parte din lumea contemporană, aşa cum o face muzica în general. Ne-am propus acest obiectiv ambiţios de a «normaliza» consumul de muzică clasică, iar festivalul dedicat copiilor nu este altceva decât o astfel de normalizare. Festivalul expune copiii de la vârste fragede la experienţa unui festival de muzică clasică şi, mai ales, susţine eforturile Operei Comice de a le forma gustul pentru muzica cultă", a declarat Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Festivalul „George Enescu" pentru Copii va fi organizat de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti la sediul său din Calea Giuleşti nr. 16, în perioada 31 august - 22 septembrie. Concertele vor avea loc în cele patru weekenduri de festival, respectiv 31 august - 1 septembrie, 7 - 8 septembrie, 14 - 15 septembrie şi 21 - 22 septembrie 2019. Vârsta recomandată pentru participare este de 3 - 12 ani. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 1 mai, pe Bilete.ro, la preţul de 25 de lei.

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu aduce, în perioada 31 august - 22 septembrie, peste 2.500 dintre cele mai valoroase personalităţi ale lumii, un număr de 34 de premiere concretizate prin prezenţa a 25 de artişti de mare calibru, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida, René Jacobs, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón, Julia Fischer şi Nobuyuki Tsujii, şi a nouă dintre cele mai importante orchestre de nivel mondial.

Citește și: