Florin Badescu - Mediafax
3512 vizualizări 16 mai 2014

Acest tratament nu a avut însă acelaşi succes pe o a doua pacientă, al cărei cancer a fost totuşi diminuat prin această terapie virală, au precizat cercetătorii.

"Este vorba despre primul studiu clinic care arată fezabilitatea unei terapii virale contra cancerelor care au făcut deja metastaze", a subliniat Stephen Russell, medic hematolog la Mayo Clinic din statul american Minnesota, principalul creator al acestei terapii anticancer bazate pe virusuri.

Studiul său a fost publicat în revista Mayo Clinic Proceedings.

"Aceste paciente nu mai răspundeau la celelalte terapii şi trecuseră prin mai multe recidive ale cancerelor lor", a adăugat coordonatorul studiului.

Cele două paciente au primit fiecare o singură doză din acest vaccin ce conţinea tulpini modificate genetic ale virusului rujeolei, capabile să ţintească celulele canceroase.

Doza primită de fiecare dintre paciente ar fi putut fi folosită pentru a vaccina 10 milioane de persoane.

Cele două paciente au reacţionat pozitiv la acest tratament, prezentând o reducere a celulelor canceroase. Una dintre ele a intrat în remisie completă şi nu mai prezintă nicio urmă de cancer de peste şase luni.

Pacientele sufereau de mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice din măduva osoasă, care provoacă tumori osoase.

Acest tip de cancer răspunde de obicei la tratamente care stimulează sistemul imunitar, dar sfârşeşte adeseori prin a ieşi învingător şi este rareori vindecat.

Virusologia anticancer, care recurge la agenţi patogeni modificaţi pentru a ataca celulele canceroase, este folosită încă din anii '50.

Mii de bolnavi au fost trataţi cu ajutorul acestei tehnici care foloseşte numeroase familii de virusuri, inclusiv cel al herpesului şi cel al gripei.

În acest caz, a fost vorba de primul studiu din lume, bine documentat, despre remisia completă a unei paciente diagnosticate cu un cancer invaziv, după injectarea unei singure doze de virus.

Citește și: