Departamentul Life
336 vizualizări 16 nov 2018

Cele patru filme care au intrat pe ecranele româneşti vineri sunt construite în termenii narativi ai dramei. Iar plaja pe care evoluează acoperă şi dans cu pulsiuni psihedelice, şi melancolia afectuoasă a regăsirii unor personaje cunoscute ori a unor abilităţi magice spectaculoase.

Mai mulţi dansatori exersează în clădirea unei şcoli pierdute în zăpadă în "Climax". Petrecerea se transformă într-o noapte de delir şi coşmar cu revelaţii psihedelice. Cel mai nou film al lui Gaspar Noe merge mai departe în direcţia lucrurilor pe care nu ştiai că poţi să le vezi în sala de cinema.

Regizorul David Yates continuă în "Animale Fantastice: Crimele lui Grindelwald/ Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" aventurile lui Newt din pelicula lansată în 2016. Noul film îl pune din nou pe Newt (jucat tot de Eddie Radmayne) alături de prietenii săi, Tina (Katherine Waterston), Queenie (Alison Sudol) şi Jacob (Dan Folger) faţă în faţă cu Grindelwald (Johnny Depp), vrăjitorul ale cărui intenţii malefice le dezvăluise cândva şi care a evadat. Este 1927 şi noua poveste semnată de J.K. Rowling după seria "Harry Potter" reia întâlnirea dintre variantele bune şi rele ale magiei.

"Life Itself / Asta-i viaţa" e o dramă romantică despre relaţii şi apropiere. Adus pe ecran de Dan Fogelman (care a mai regizat "Danny Collins"), filmul este plin de figuri cunoscute. Oscar Isaac, Olivia Wilde, Mandy Patinkin, Olivia Cooke, Laia Costa, Annette Bening şi Antonio Banderas interpretează personajele celor cinci poveşti care se împletesc din New York până în Spania.

Ceva mai rar se întâmplă să se aducă pe ecrane o continuare a unei poveşti româneşti care a făcut istorie. "Moromeţii 2" este pariul regizorului Stere Gulea care îi are în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele, Iosif Paştina şi Dana Dogaru, într-o actualizare "corectată" istoric a prozei lui Marin Preda. Pe fondul anilor în care comunismul începe să se instaureze în România, drama familiei lui Ilie Moromete se dezvoltă pe măsură ce fiul său se maturizează. Colectivizarea forţată, viaţa satului derutată de schimbările politice şi scurte incursiuni în spaţiile urbane şi intelectuale din România celei de-a doua jumătăţi a anilor ´40 transformă "Moromeţii2" într-o regăsire a liniilor de forţă care au precedat Noul Val din filmul românesc.

Citește și: