Mădălina CHIŢU
2877 vizualizări 9 mai 2015

Nunta celor doi este programată pe data de 15 mai, la doar câteva luni de când a fost legalizată căsătoria între persoanele de acelaşi sex, scrie Yahoo News.

Bettel, care a devenit premierul Luxemburgului în anul 2013, a dat foarte puţine detalii despre planurile lui de căsătorie şi a refuzat toate ofertele primite din partea presei care voiau să mediatizeze evenientul.

Foto: Premierul Luxemburgului Xavier Bettel (dreapta) şi partenerul său de viaţă Gauthier Destenay (stânga)

Printre invitaţii la nunta premierului luxemburgului cu iubitul său se va număra şi premierul belgian, Charles Michel, liberal ca şi primul ministru luxemburghez. În vârstă de 42 de ani, Xavier Bettel a anunţat încă din luna august a anului trecut că se va căsători cu partenerul lui de viaţă, cei doi avînd un contract de uniune civilă din 2010. "El m-a cerut (nr. în căsătorie) şi eu am spus 'da'", a mărturisit el pentru "Los Angeles Times".

Căsătoriile dintre cuplurile de acelaşi sex au fost recunoscute în această mică ţară catolică în 2004, iar în iunie 2014 au fost legalizate căsătoriile cuplurilor homosexuale şi adopţiile făcute de acestea. Prevederea legală, adoptată de multe alte state europene, a intrat în vigoare la începutul anului 2015. Instalat la conducerea executivului luxemburghez la sfârşitul anului 2013, după o perioadă de 18 ani în care premier a fost creştin-democratul Jean-Claude Juncker, actualul preşedinte al Comisiei Europene, Xavier Bettel a iniţiat mai multe măsuri de modernizare a ţării.

Printre altele, el a decis să consulte populaţia în legătură cu limitarea la zece ani consecutivi a mandatelor membrilor guvernului, precum şi cu coborârea la 16 ani a vârstei de la care cetăţenii au drept de vot. În plus, la referendumul care va avea loc la 7 iunie, luxemburghezii vor fi invitaţi să se pronunţe în legătură cu extinderea dreptului la vot în alegerile legislative pentru toţi străinii care locuiesc în Marele Ducat de cel puţin zece ani.

Citește și: