Aura STAN
11988 vizualizări 27 feb 2012

Invenţia a doi români, onorată cu un Oscar pentru tehnologie, premiu decernat înainte de premiile Oscar 2012 pentru realizări artistice, a fost prezentată pe ecranul centrului Hollywood and Highland, în cadrul celei de-a 84-e ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film. Pe ecran, a fost prezentat şi un fragment din ceremonia de premiere.

Petru Pop şi Radu Corlan, fac parte din echipa care a inventat camerele digitale ultrarapide, folosite la filmarea unor producţii de la Hollywood, printre care şi "Inception", "Born to be Wild" sau seria "Mision Impossible". Ei sunt parte a echipei de top a companiei "Vision Research Inc.", lider mondial în tehnologia de captură a imaginilor "high speed" captate cu ajutorul aparaturii Phantom.

Cei doi, împreună cu prietenul lor, Alexandru Aciu, au dezvoltat acest mecanism de captarea imaginilor în anii '90. Din păcate, Alexandru Aciu a fost răpus de o boală necruţătoare în 2004

Seria Phantom (Phantom V12, Phantom HD, Phantom HD GOLD, Phantom 65, Phantom Flex etc.), cea mai performantă aparatură digitală high speed din lume, capabilă să surprindă până la un milion de cadre pe secundă, le-a fost de un real ajutor producătorilor din Cetatea Filmului.

O astfel cameră costă câteva zeci de mii sau chiar sute de mii de dolari, prin urmare linia de producţie este una limitată. Ce a adus nou această aparatură în realizarea filmelor? Înainte, pentru filmarea unui cadru era nevoie de mai multe camere mari, dificil de manevrat, de mai multă peliculă şi de o tehnologie de procesare complicată. Camerele Phantom sunt uşor de manevrat, au memorie încorporată, iar imaginile poti fi văzute imediat după ce au fost filmate, astfel încât se mai pot face duble pe platourile de filmare.

Un film realizat cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de cei doi români, onorată la premiile Oscar 2012:

Citește și: