38 vizualizări 9 dec 2007

Horror românesc
Marian Coman, Testamentul de ciocolată, Editura Tritonic, 120 pagini, 14 lei

Citisem primul volum al lui Coman, „Nopţi albe, zile negre” (2006): proză fantastică nu atât slabă, cât imatură, valabilă cel mult pe secvenţe, cu totul neconvingătoare în linii mari. „Testamentul de ciocolată” nu e doar un mare pas înainte: e un volum care se apropie de statutul de carte-cult. Ceva între fantastic şi horror care ţi se insinuează în creier şi te bântuie. Câteva tuşe ratate şi stângăcii nu sabotează major produsul. O singură obiecţie: titlul şi conceptul de „carte de ciocolată” (din care Coman face un fel de Necronomicon). E prea soft, prea pe contrasens cu subsolurile gotice ale cărţii, iar Coman e prea fluturaş pentru a-l utiliza just. E nevoie de creierul bolnav al lui Clive Barker pentru a scoate din conceptul de „carte de ciocolată” ceva ambiguu şi visceral, amestecul necesar de scârnă şi de cofetărie.  La anul sau în 2009, cartea va fi publicată în SUA, la Ministry of Whimsy Press a lui Jeff VanderMeer.


Mic tratat pentru intelectuali agasaţi

Hannes Stein, Enciclopedia lucrurilor care mă sâcâie zilnic, traducere de Mihai Moroiu, Editura Nemira, 320 pagini, 23,90 lei

Un „Mic tratat pentru intelectuali agasaţi” care vine după „Micul tratat pentru intelectuali epuizaţi”, publicat tot de Nemira. Hannes Stein trece prin maşina de tocat câteva duzini din clişeele pe care nimeni nu se mai oboseşte să le treacă prin creier – pentru că sunt pre-gândite, un junk food intelectual. Deci, de la Foucault la filme porno, de la Hitler la fuste mini, de la Che Guevara la dentişti, de la Dan Brown la Yin şi Yang. Steins e adesea enervant, dar este aşa într-un fel inteligent, tăios, amuzant, dialectic, profitabil.


1451 de ore din viaţă pierdute. Sau nu

Chloé Delaume, Locuiesc în televizor, traducere de Mioara Izverna, Editura Art, 142 pagini, 19,5 lei

Amestec de autoficţiune, eseu, poem în proză, manifest de stânga. Delaume îşi chiuretează 1451 de ore din viaţă pentru a se benocla la teve. Din păcate pentru teve, nu o face ca o gâsculiţă din masa de manevră: o face bine pregătită idologic, documentând execuţia (cu dalta de spart gheaţa?) a „sticlei” şi a viscerelor care o alimentează cu otravă.

Citește și: