Ionela SAMOILĂ
3019 vizualizări 27 apr 2012

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, românii pot vedea o multitudine de produse contrafăcute provenite din capturi ale autorităţilor, în cadrul unei expoziţii tematice, găzduită de Curtea de Apel de la Palatul de Justiţie din Bucureşti.

În cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Produselor şi Serviciilor, vizitatorii pot vedea de la piese auto, aparatură electronică şi articole de îmbrăcăminte, până la consumabile, precum ţigări, medicamente şi produse de uz intim.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Promovarea Produselor şi Serviciilor din România (ANPCPPSR), Sorin Mierlea, a spus pentru gandul că România ar trebui să conştientizeze problema contrafacerii, având în vedere că este o ţară de graniţă Uniunii Europene şi, totodată, o poartă de intrare pe piaţa din Europa a produselor contrafăcute de provenienţă asiatică.

"De multe ori, partea aceasta a crimei organizate preferă să investească în zona contrafacerii şi a pirateriei, decât să investească în zona clasică a traficului de droguri şi a traficului de fiinţe umane", a explicat pentru gandul Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPSR.

Dintre mărfurile contrafăcute capturate de-a lungul timpului de poliţişti, la standul Inspectoratului General al Poliţiei Române se găsesc expuse haine de firmă, etichete ale unor mărci vestimentare de lux, aparate de fotografiat, accesorii pentru electronice, telefoane.

De asemenea, poliţiştii de la IGPR au mai expus şi bunuri consumabile precum ţigări, prezervative de diferite sortimente, medicamente pentru potenţă, toate fiind mărfuri contrafăcute, confiscate în cadrul acţiunilor oamenilor legii.

Subcomisarul Aurel Dobre, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul IGPR, a declarat pentru gandul că, din experienţa capturilor anterioare, s-a ajuns la conluzia că majoritatea bunurilor de larg consum pot fi contrafăcute.

"Începând de la ţigarete, produse cosmetice, îmbrăcăminte, încălţăminte până la medicamente. Între capturi se regăsesc obiecte care au o valoare mai mare de piaţă şi care aduc beneficii mai mari din punct de vedere financiar celor care le comercializează", a declarat reprezentantul IGPR pentru gandul.

Acesta îi îndeamnă pe cumpărători să fie atenţi la elementele de siguranţă de pe ambalajele produselor suspecte, şi să evite, pentru sănătatea lor, achiziţionarea acestora. Spre exemplu, în cazul ţigărilor, un ambalaj de plastic mai gros mai gros reprezintă, pe lângă absenţa timbrului, semnul evident că avem de-a face cu un produs de contrabandă.

La standul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), instituţie subordonată Guvernului României, am găsit o serie de produse pirat, cum ar fi DVD-uri cu muzică şi filme, dar şi un dispozitiv pentru copierea hardurilor, pe care anchetatorii îl folosesc pentru depistarea infractorilor.

Expertul Direcţiei de Expertize şi Constatări din cadrul ORDA, George Vasile, a explicat pentru gandul care este diferenţa dintre DVD-urile piratate de o calitate îndoielnică şi pirateria elaborată, destul de greu de depistat de consumatori.

"Elementele de originalitate sunt date de marcajul holografic, precum şi de anumite coduri şi simboluri, pe care le putem vedea doar după ce deschidem ambalajul. Se observă, pe partea interioară a CD-urilor, nişte coduri internaţionale obligatorii pe astfel de produse, numite coduri IFPI, compuse din litere şi cifre", a explicat pentru gandul reprezentantul ORDA.

Printre cei prezenţi la expoziţie se mai află şi reprezentanţii Dacia Renault, care au expus la standul de la Curtea de Apel Bucureşti, exemple de piese de origine şi de piese contrafăcute, cum ar fi plăcuţe de frână, bielete, filtre de ulei, filtre de aer.

De asemenea, aceştia proiectează filmuleţe cu teste demonstrative în care sunt evidenţiate diferenţele de rezistenţă, calitate, aspect dintre piesele de origine şi cele contrafăcute. Clienţii pot vedea cum, în cazul frânării, la aceeaşi viteză, distanţa şi timpul de frânare pentru o maşină dotată cu plăcuţe contrafăcute sunt de două ori mai mari decât în cazul unui vehicul similar, dotat cu plăcuţe de frână de origine.

Majoritatea pieselor falsificate, care sunt inscripţionate în mod ilegal cu siglele Dacia sau Renault, provin din ţări precum China, Taiwan şi Turcia.

Expoziţia de la Curtea de Apel face parte din Campania Naţională "O 9 Atitudine", organizată de ANPCPPSR pentru informarea publicului în legătură cu activităţile de protecţie a proprietăţii intelectuale şi combatere a contrafacerilor. În campanie, dar şi în expoziţia de la Curtea de Apel, sunt prezenţi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Oficiul Român pentru Drepturi de Autor şi grupul Dacia Renault.

Citește și: