Florin Badescu
7699 vizualizări 11 iul 2012

O fotografie cu cele patru membre ale grupului pop Les Horribles Cernettes, considerată prima fotografie postată pe Internet, împlineşte 20 de ani de existenţă, pe 18 iulie, informează nydailynews.com.

Grupul Les Horribles Cernettes era alcătuit din iubite sau prietene ale savanţilor implicaţi în programele de cercetare de la laboratorul ştiinţific CERN din Geneva. Piesele acestei trupe parodiau activităţile savanţilor din laboratorul CERN.

Fotografia, postată de inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee în 1992, a fost editată pe un computer color Mac şi salvată în format ".gif".

Silvano de Gennaro, programator în informatică la CERN, a făcut această fotografie în timp ce se afla în culisele Hardronic Music Festival, un eveniment organizat de administratorii laboratorului CERN, pe 18 iulie 1992.

"Când are loc un eveniment istoric, nu îţi dai seama că faci parte din el", a spus Gennaro.

Grupul Les Horribles Cernettes, care devenise destul de popular printre membrii comunităţii fizicienilor europeni la începutul anilor 1990, i-a atras atenţia lui Tim Berners-Lee, după ce acesta s-a împrietenit cu una dintre membrele grupului, Colette Marx-Nielsen.

În momentul în care Tim Berners-Lee a început să lucreze la o nouă versiune a reţelei World Wide Web care suporta fişiere cu fotografii, l-a contactat pe Gennaro, care se amuza prelucrând în Photoshop o fotografie a grupului Les Horribles Cernettes.

"Webul, în anii '92 şi '93, era folosit exclusiv de fizicieni", a spus Gennaro. "L-am întrebat: «De ce vrei să pui o poză cu Les Horribles Cernettes pe reţea? E o reţea care suportă doar text!». Iar el mi-a spus: «Ba nu, această versiune va fi mai amuzantă»".

Tim Berners-Lee a postat acea fotografie pe o pagină web despre activităţile muzicale de la CERN şi a schimbat astfel pentru totodeauna felul în care urma să evolueze internetul.

Grupul Les Horribles Cernettes va susţine pe 14 iulie un concert special - despre care se spune că va fi ultimul din cariera trupei - pentru a marca această aniversare.

Iniţialele cuvintelor care dau numele grupului, "L", "H" şi "C", coincid cu cele din numele acceleratorului Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume. Versurile pieselor acestei trupe au la bază glumele care circulau în acea vreme între specialiştii în fizica particulelor elementare şi pot fi cu greu înţelese de persoane neavizate. Textele pieselor sunt compuse în limba engleză.

Les Horribles Cernettes este, totodată, primul grup muzical din lume care a avut un site web.

Citește și: