Simona TUDORACHE
1087 vizualizări 29 mai 2017

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, astfel de momente dificile nu sunt, în fapt, nimic altceva decât semnele pe care ni le oferă viaţa, prin intermediul subconştientului nostru, că avem nevoie de o pauză în care să ne deconectăm de la micile probleme. “Pe parcursul vieţii, conştientul ne tot alimentează cu mesaje că totul trebuie luat în serios, că nu avem nevoie de pauze, că actualul loc de muncă este ceea ce ne dorim, chiar dacă ne termină psihic, că rutina este bună şi trebuie să ne ţinem de ea până la pensionare, uneori chiar şi după. La un moment dat, subconştientul nostru clachează şi construieşte scenarii, aparent dăunătoare, dar care au ca scop final deconectarea noastră. Tot acest declic se petrece într-o fracţiune de secundă. Ori stăm în pat şi dintr-o dată suntem străfulgeraţi de întrebarea: Chiar sunt fericit cu adevărat aşa cum sunt acum? Ori stăm pe Facebook, ne uităm la fotografiile prietenilor  care par atât de fericiţi în Santorini, Thailanda, Tenerife sau chiar pe plaja din Mamaia. Ne enervăm şi ne întrebăm cu voce tare: Eu de ce nu merg niciodată într-o astfel de vacanţă?”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul crede că rutina amplifică starea de depresie, iar răspunsul la întrebarea “Cum scap de lipsa de poftă de viaţă care a pus stăpânire pe viaţa mea?” este unul singur: “Ieşi afară, ieşi din casă!”. Unde? Oriunde. În parcul din faţa blocului sau în îndepărtata Indie. Mintea construieşte graniţe, impune reguli, crezând că ne vrea binele, însă spiritul nostru este liber, are nevoie de aventuri, de acţiune, de orice altceva în afară de rutină. “Călătoriile te ajută să te deconectezi de la ceea ce ai lăsat acasă. Fie că avem o problemă de cuplu, fie că avem probleme la locul de muncă sau într-un alt aspect al vieţii noastre, plecarea într-un loc nou ne ajută să ne mutăm atenţia şi să acumulăm noi experienţe. Până în acel moment, credeam că tot ceea ce facem în viaţă, adică rutina pe care ne-am creat-o, este suficientă. În vacanţă descoperim noi puncte de vedere, noi moduri de a gândi şi de a acţiona şi, de multe ori, chiar suntem surprinşi de noi. Readucem în viaţa noastră sentimente şi simţiri pe care le-am uitat, care abundau în copilărie, însă nu mai au loc în viaţa de adult”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Primul lucru pe care îl putem face, chiar înainte de a ne face bagajele pentru un sejur, este să ne anunţăm colaboratorii, prietenii şi familia că mergem în vacanţă. Toată lumea trebuie să respecte nevoia noastră de intimitate, de deconectare, iar toate mijloacele care ne-ar putea aduce aminte de rutină trebuie lăsate acasă. Prietenii noştri trebuie să fie înştiinţaţi că telefonul nostru va rămâne mai mult în camera de hotel sau va fi folosit numai pentru poze.

“Dacă alegi să mergi singur în vacanţă, fă orice activitate pe care, în mod normal, n-ai face-o dacă ai fi acasă. Plimbă-te, descoperă noul oraş,  oamenii, cum gândesc, ce-i diferit şi cum te simţi să fii acolo. Bucură-te de fiecare moment şi fii prezent, indiferent de ce faci acolo. Dacă mergi împreună cu cineva, e indicat să petreci timpul cu acea persoană. Bucură-te de prezenţa lui, râdeţi, glumiţi, ieşiţi şi faceţi lucruri care să vă scoată din rutină. În momentul în care reveniţi acasă, folosţi energia creată pentru voi, pentru ceea ce aveţi nevoie. Observaţi dacă lucrurile s-au aşezat, dacă v-au venit idei noi sau dacă pur şi simplu vi s-a schimbat atitudinea cu privire la situaţia de la care aţi plecat”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

 

 

Citește și: