Mădălina CHIŢU
2713 vizualizări 7 iul 2011

Dacă până în prezent sintagma "frumuseţea se află în ochii privitorului" era doar o licenţă poetică, oamenii de ştiinţă de la o universitate londoneză au descoperit că expresia conţine un mare adevăr. Potrivit specialiştilor, imaginea lucrurilor pe care le vedem este controlată de o zonă a creierului aflată în spatele ochilor, denumită "cortex orbitofrontal", informează Daily Mail.

Cercetătorii spun că această parte a creierului se activează ori de câte ori vedem ceva frumos, ţinând cont de gusturile noastre în acest domeniu. Pentru a realiza această cercetare, experţii au cerut unui grup de 21 de persoane, bărbaţi şi femei, să evalueze frumuseţea unor tablouri, timp în care creierele lor erau scanate.

Rezultatele cercetării, publicate în jurnalul PLoS One, au arătat că acest "cortex orbitofrontal" s-a activat atunci când subiecţii au văzut picturi care le plăceau cu adevărat, fără a se ţine cont de ceea ce era cu adevărat frumos sau nu.

"Dacă ar fi să ţinem cont de gusturile fiecăruia dintre noi, atunci aproape orice se poate considera artă", spune Semir Zeki, coordonatorul studiului.

Citește și: