699 vizualizări 23 iun 2011

Agenţia americană de reglementare a medicamentelor (Food and Drug Administration/ FDA) a aprobat lansarea pe piaţă a primului tratament celular personalizat contra ridurilor, a anunţat compania care a dezvoltat această terapie, informează AFP.

Reprezentanţii FDA au autorizat acest tratament, denumit Viv (azficel-T), în urmă cu două zile, precizează compania producătoare într-un comunicat.

Viv este primul şi, totodată, singurul tratament celular personalizat estetic aprobat de FDA pentru a reduce ridurile la adulţi, accentuate în special în momentul în care o persoană zâmbeşte.

Acest tratament constă în prelevarea unor celule din piele, fibroblaste, şi cultivarea lor în laborator pentru ca acestea să se multiplice, care sunt apoi reinjectate în riduri pentru a le atenua.

Într-o piele obişnuită, fibroblastele produc colagen, proteine fibroase care asigură ţesuturilor o anumită rezistenţă mecanică la forţa de întindere.

În cadrul testelor clinice organizate, pacienţii au tolerat foarte bine terapia Viv. Cele mai multe dintre efectele secundare remarcate au constat în slabe reacţii cutanate, care au dispărut în mai puţin de o săptămână.

FDA a autorizat comercializarea acestui tratament, după ce a analizat rezultatele obţinute în urma a două teste clinice de fază 3, realizate pe un eşantion de 421 de pacienţi.

"Folosirea celulelor pacientului, care produc colagen, reprezintă un mijloc revoluţionar în tratamentul contra ridurilor nazolabiale, restaurând prospeţimea feţei", a declarat Robert Weiss, profesor asociat la facultatea de medicină de la Universitatea John Hopkins, din statul american Maryland, şi directorul Institutului Maryland Laser Skin and Vein.

Robert Weiss este cercetătorul care a coordonat aceste teste clinice în cadrul cărora a fost folosită terapia Viv.


Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro

Citește și: