Ana Obretin
1552 vizualizări 8 ian 2019

Suferind de pierderi de memorie şi constrânsă să se deplaseze într-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia într-un uriaş apartament situat în celebrul hotel de cinci stele, a fost plasată în tutelă în 2013, informează europe1.fr.

În acelaşi an, hotelul cu faţadă belle epoque pe care Jeanne l-a moştenit de la tatăl său în 1957 a fost plasat sub administrare judiciară.

Augier urma să împlinească 96 de ani pe 27 martie.

Clasificat ca monument istoric, Negresco este ultimul palat de familie rămas francez, reuşind să-şi păstreze independenţa faţă de lanţurile hoteliere internaţionale.

Inaugurat în 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Mării Mediterane, hotelul a fost construit de Henri Negresco - fiul unui hangiu român stabilit la Nisa, în 1902 -, pe baza designului realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Hotelul, distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost preluat în 1957 de Jeanne Augier şi soţul ei, Paul, decedat în 1995.

Cuplul i-a redat strălucirea de odinioară şi a făcut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, în care pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă create de pictoriţa şi sculptoriţa Niki de Saint-Phalle şi de pictorul Raymond Moretti.

Proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa a murit la 95 de ani

O colecţionară compulsivă, Jeanne Augier a strâns de-a lungul vieţii 6.000 de opere de artă, printre care şi un celebru portret al lui Ludovic al XIV-lea.

Hotelul, care şi-a revenit financiar după o perioadă de criză, este ultimul palat familial care a rămas 100% francez şi este inclus în patrimoniul naţional, fiind evaluat la 300 - 400 de milioane de euro, potrivit unor estimări din 2016, care nu luau în calcul mobilierul eclectic şi operele de artă.

Jeanne Augier nu a avut copii şi a creat în 2009 un fond care va administra averea acesteia după moartea sa, veniturile urmând să revină hotelului, unor organizaţii pentru apărarea animalelor, a persoanelor cu handicap şi "dezvoltării artei franceze".

În 2017, procurorul din Nisa Jean-Michel Prêtre a cerut tribunalului comercial să decidă asupra moştenirii, solicitare care a fost percepută de conducerea hotelului şi de salariaţi drept o "pre-vânzare mascată". O anchetă a parchetului naţional este în curs, iar locuinţa şi biroul procurorului au fost percheziţionate luna trecută.

Foto: Hepta

Citește și: