Florin Jinga
5603 vizualizări 4 sep 2018

Sportivul a spus că nu a participat la imnul naţional pentru a protesta împotriva inegalităţii rasiale.

Kaepernick a provocat o mare agitaţie când s-a aşezat pe bancă în timp ce era intonat imnul naţional, înainte de un joc NFL în august 2016, într-o mişcare de protest din cauza modului în care ţara tratează oamenii de culoare. De atunci, sportivul a îngenuncheat în semn de protest la mai multe jocuri.

Noua campanie Nike, lansată luni noaptea, sugera poziţia politică a lui Kaepernick prin cuvintele: "Credeţi în ceva. Chiar dacă asta înseamnă să sacrificaţi totul".

Nike a făcut profit de peste 30 de miliarde de dolari anul trecut, iar mulţi cred că va reuşi să treacă peste aceste proteste.

Americanii care s-au simţit jigniţi au postat clipuri video în care pantofii Nike sunt arşi, sunt tăiate logo-ul de pe şosete. Unii au promis că nu o să mai cumpere niciodată produsele companiei.

Multe postări au inclus hashtag-ul #JustBurnIt, o glumă cu privire la sloganul companiei "Just Do It".

Artistul de muzică country, John Rich, a declarat că tehnicianul său de sunet, un fost marinar, a tăiat semnul Nike de pe şosete în semn de protest. Kolten Conrad a decis să-şi arunce produsele Nike la gunoi.

Acest videoclip apărut pe Facebook arată un bărbat care spune: "Tocmai am făcut-o", după care dă foc pe grătar la mai multe produse Nike.

Cazul lui Kaepernick nu este singurul, zeci de atleţi din fotbal şi baschet, precum şi majorete, au îngenuncheat sau au stat pur şi simplu în semn de protest în timp ce se intona imnul naţional.

Preşedintele Donald Trump i-a criticat pe sportivi care au urmat exemplul lui Kaepernick.

El a sugerat în septembrie, anul trecut, că proprietarii NFL ar trebui să-i oprească pe cei care îngenunchează în timpul imnului naţional să joace în meciuri. El declarat la un miting: "Nu doriţi să vedeţi pe unul din acei proprietari ai NFL, atunci când cineva nu respectă drapelul, să spună:" Ia-l pe ăsta de pe teren chiar acum? "

El a scris şi pe Twitter: "Problema îngenuncherii nu are nimic de-a face cu rasa, este vorba despre respectul pentru ţara noastră, pentru steagul şi imnul naţional. NFL trebuie să respecte acest lucru".

Foto: Captură

Citește și: