690 vizualizări 3 mar 2011

Serviciul Naţional care se ocupă de fauna S.U.A. a declarat puma şi alte feline mari drept specii dispărute în Estul SUA, anunţ ce confirmă presupunerile biologilor care studiază animalele sălbatice ale ultimului secol, scrie Huffington Post.

Şi Fundaţia Felinelor din Est a căutat dovezi de existenţă a acestor specii de talie mare timp de un deceniu, însă fără niciun rezultat. Din această cauză, fundaţia şi-a schimbat numele în 2010, devenind o organizaţie care caută semne ale existenţei felinelor şi luptă pentru a le readuce în mediul sălbatic.

Alte specii de animale declarate dispărute în ultimul deceniu

  • Papagalul spix: Originar din America de sud şi centrală, papagalul spix era cunoscută drept cea mai rară pasăre din lume, fapt care a dus şi la dispariţia acestuia. Ultima dată a fost reperat în Brazilia, în anul 2000.

  • Gazela Oryx: Această gazelă era un mamifer reprezentativ pentru Africa şi, în special, Arabia Saudită. Vânat multă vreme atât pentru carne, cât şi pentru coarnele sale, la începutul secolului 20 nu mai exista vreun exemplar în libertate.

  • Capra pirineică: Este una din cele două subspecii dispărute ale caprei spaniole. A fost întâlnită pe teritoriul Franţei şi al Spaniei.

  • Foca Călugăr din Caraibe: Este singura specie din acest top care a dispărut din cauza oamenilor care o vânau. Deşi nu a mai fost văzută din 1952, foca nativă din Marea Caraibilor a fost declarată specie dispărută abia în 2008.

  • Cioara hawaiiană: Ultimii doi reprezentanţi au fost reperaţi în 2002. Vânătoarea sau distrugerea habitatului acestor păsări sunt două dintre cauzele dispariţiei.

  • Pachnodus velutinus: A fost o specie de melc originar din insula Mahe, din arhipelagul Mauritius.

  • Broasca râioasă aurie: Dispariţia acestei specii originare din Costa Rica face parte din declinul populaţiilor de amfibieni. Începând cu 15 mai 1989, sunt foarte puţine referinţe legate de broasca râioasă aurie. În prezent, este declarată specie dispărută.

  • Rinocerul negru de Vest: În ultimii 50 de ani, au dispărut 80% din reprezentanţii acestei specii întâlnite cel mai des în Camerun. Ultimele observaţii în teritoriile din nordul ţării nu au consemnat urme ale acestui mamifer.

  • Delfinul chinezesc, Baiji: Mediul natural al acestui delfin era fluviul Yangtze. Ultimele căutări ale acestei specii au avut loc în 2006, însă ultima dată când a fost reperat delfinul a fost anul 2002. (Laura Holban)

Citește și: