22 vizualizări 17 dec 2007

În timp ce unele edituri au început să coopteze colaboratori dintre cei care scriu bloguri, zona virtuală este încă ignorată de lumea culturală. Anul acesta bookblog.ro a obţinut un premiu pentru cel mai bun blog de cultură.

La el „lucrează” 16 persoane cu o medie de vârstă de până la 25 de ani. În afară de recenzii sau discuţii despre cărţi care au loc strict în spaţiul virtual, echipa organizează întâlniri la care blogerii vin să se cunoască şi să discute despre cărţi.

Acestea se întâmplă în cadrul programului „Schimb de cărţi”, care are loc periodic în mai multe oraşe din ţară şi la care sunt invitaţi de fiecare dată (şi chiar vin), şi scriitori. Că zona virtuală nu este deloc de ignorat demonstrează şi studiul făcut de echipa bookblog.ro.

Probabil, sociologii o să strâmbe din nas şi o să declare că cercetarea întreprinsă de echipa blogului nu este deloc profesionistă. Însă, spre deosebire de alte faimoase sau recunoscute institute de sondare a opiniei care petrec câteva luni doar pentru a introduce datele în calculator, bookblog.ro a lucrat repede şi eficient.

Studiul a fost efectuat în perioada 14.11– 28.11.2007, pe un eşantion de 500 de tineri (17-30 ani). 250 dintre chestionare au fost colectate online, iar celelalte 250 au fost completate în facultăţile din Bucureşti. Şi foarte important: chestionarul a fost distribuit doar persoanelor care au declarat că sunt interesate de cultură.

Conform studiului, pe internet se caută în primul rând recenzii şi păreri despre cărţi (74,9%) şi informaţii cu privire la evenimentele culturale (53,4%). Cu toate acestea, majoritatea celor caută informaţii nu sunt interesaţi să şi participe la ele.

Peste 41% declară că îşi aleg cărţile pe care le citesc după ce se discută despre ele, dar numai 1,5% îşi cumpără cărţile exclusiv de pe internet. Pentru informare însă majoritatea aleg şi mijloacele tradiţionale (presa scrisă, radio, TV) dar şi mijloacele de informare online.

Interesant este şi că aproape 30% dintre subiecţi au declarat că ar fi dispuşi să plătească un abonament lunar sau anual pentru a accesa informaţii pe un site sau blog de cultură. În acelaşi timp 64,4% sunt de părere că presa culturală tradiţională va continua să existe sub forma actuală şi doar 26 % că aceasta se va muta în totalitate pe internet sau va dispărea. (R.B.)

Rezultatele complete ale studiului pe www.bookblog.ro

Citește și: