Razvan Tupa
249 vizualizări 23 mai 2018

Cele două producţii româneşti selectate în programul festivalului din Polonia surprind istorii din anii '30 - '40, inspirate de literatură, dar şi de evenimente reale.

Filmul regizat de Radu Jude "Inimi cicatrizate" este o interpretare personală a textelor lui Max Blecher, după cum arată cineastul, dar legătura cu biografia scriitorului este perceptibilă în povestea internării lui Emanuel, tânărul de 20 de ani, într-un sanatoriu de pe malul mării, în 1937, după ce este diagnosticat cu tuberculoză osoasă.

Documentarul "Nussbaum 95736", al regizorului clujean László Csibi, este povestea unuia dintre ultimii martori clujeni ai Holocaustului, László Nussbaum. După Dictatul de la Viena, tânărul se mută cu familia de la Turda la Cluj, iar experienţele prezentate în film recreează atmosfera de atunci. Familia a petrecut câteva săptămâni în ghetou, apoi a fost trimisă la Auschwitz-Birkenau. Acolo, László Nussbaum era un număr: 95736.

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Motive Evreieşti" are loc în perioada 23 - 27 mai, la Varşovia. Manifestarea din Polonia este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa, concentrat pe tematica evreiască în cinematografia contemporană. Scopul festivalului este prezentarea celor mai interesante aspecte din cultura, istoria şi tradiţiile evreieşti, totodată promovarea ideilor de toleranţă şi multiculturalitate, se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR) de la Varşovia.

"Festivalul a devenit deja o tradiţie a lunii mai la Varşovia. Prin zecile de filme de ficţiune şi documentare, de lung şi scurt metraj, prin întâlnirile cu creatorii lor, prin ateliere şi evenimente conexe, festivalul doreşte să apropie spectatorii de fascinanta cultură contemporană evreiască, să păstreze şi protejeze, totodată, memoria trecutului comun al polonezilor şi evreilor, prin intermediul limbajului artei cinematografice", explică reprezentanţii ICR.

Citește și: