Adriana Stanca
3322 vizualizări 22 oct 2014

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezindenţiale, Rashid lansează, în premieră pe gândul, o piesă cu un puternic mesaj civic, adresat atât candidaţilor, cât şi electoratului.

Single-ul „Lefter Popescu” face un portret general al românilor şi al societăţii, fiind totodată un îndemn pentru cei care vor o schimbare: „Dacă vrem, putem să punem ţara pe roţi”.

„Sunt Lefter Popescu, Alegător, domnule Escu” este versul de la care Rashid a pornit atunci când a scris acestă piesă.

„Ideea o aveam de mult, cred că de aproape doi ani”, a povestit artistul pentru gândul. „Mă obseda chestia aceasta că toţi preşedinţii României din ’89 şi până acum au avut un nume care se termina cu «-escu». Şi atunci, de acolo nu a fost decât un pas până să mă duc cu gândul la Caragiale. Aşa a apărut personajul Lefter Popescu, românul universal. Lefter Popescu suntem toţi. Deci, am scris versul respectiv, pe care l-am păstrat în laptop multă vreme. Ştiam că o să fac la un moment dat o piesă”, a explicat el.

Lucrurile au început să capete formă la finalul acestei veri, când Rashid i-a prezentat lui Alex Velea ideea sa. Cum acesta din urmă s-a arătat încântat de propunere, cei doi au intrat imediat în studio.

„Cred că prin luna august am stat de vorbă cu Alex şi i-am spus de piesă. I-am zis că acum, când vin şi alegerile, e un moment bun, pe care pot să îl fructific, fiindcă oamenii sunt atenţi la o piesă de genul acesta. Lui i-a plăcut, a zis că e o idee foarte bună şi că ar fi bine să ne apucăm de treabă! Deci, versurile piesei îmi aparţin, iar refrenul l-am făcut împreună cu Alex ”, a spus Rashid.

De partea instrumentală s-a ocupat Boier Bibescu, iar de mix-master, Karie. Cât priveşte videoclipul piesei, acesta a fost realizat în urma unor filmări desfăşurate în Bucureşti, pe parcursul a două zile. Regizor a fost Lazăr Cercel, cu care Rashid a colaborat şi la precedentul său single, „Alerg”, iar montajul a fost realizat de Sandu Anton.

"Cine vrea o schimbare, trebuie să facă ceva, măcar puţin"

Care este schimbarea de care Rashid vorbeşte în noul său single? Una a întregii societăţi, o modificare a atitudinii celor care se cred învinşi de sistem, crede el.

„Eu vreau o schimbare generală! Până la urmă aceasta este şi legătura cu campania VREAU PREŞEDINTE. Şi voi vreţi o schimbare, deci le spuneţi oamenilor veniţi şi votaţi”, a explicat cântăreţul

„Ce votezi, e treaba ta, nu contează, dar acela e votul tău! Ştiu, şi eu sunt de acord că se fraudează alegerile şi se fac tot felul de mizerii de genul acesta, dar tocmai de asta trebuie să mergem toţi la vot! Măcar ştii că ai fost prezent acolo, fiindcă probabil că altfel o să voteze altcineva în locul tău. Cine vrea o schimbare, trebuie să facă ceva, măcar puţin”, a adăugat artistul.

Drept urmare, neprezentarea la vot nu este o soluţie, susţine Rashid: „nu ai votat, nu ai niciun drept să te plângi. Oamenilor comozi, eu asta le-aş spune – să nu se mai plângă. Dacă nici măcar nu ai făcut efortul să mergi la vot, apoi nu ai niciun drept să critici. Sper ca oamenii să perceapă mesajul piesei aşa cum trebuie”, a precizat el în cele din urmă.

Originar din Craiova, Cristian Udrea – pe numele său real -, a debutat în muzică în anul 1999, alături de trupa N.D.K. Trei ani mai târziu, după destrămarea formaţiei, artistul s-a lansat solo, sub numele Profethu’.

În anul 2004, a luat naştere C.I.A (Craiova Independent Artists), trupă din care făceau parte Cristian – care între timp renunţase la numele de scenă Profethu’, devenind Rashid -, Phila, Byga şi DJ Hash. Grupul a fost nominalizat la categoria Best Hip-hop în cadrul Romanian Music Awards de două ori: în 2008 şi în 2009.

Rashid a colaborat ulterior şi La Familia, Karie, Sişu, Keri, Skizzo Skillz, KST, Fratziman şi Haarp Cord.

Recent, artistul a lansat single-ul „Alerg”, alături de Alex Velea şi Cabron.

Citește și: