56 vizualizări 16 sep 2008

Bebeluşii care râd vor avea, de-a lungul vieţii, o capacitate mult mai mare de adaptare la situaţiile noi, susţin specialiştii britanici. Totodată, pediatrii consideră că umorul joacă un rol extrem de important în copilărie. Un nou-născut îşi exprimă sentimentele doar prin râs şi plâns, iar specialiştii recomandă părinţilor să le stimuleze micuţilor zâmbetul. „Râsul întăreşte comunicarea dintre nou-născut şi părinte, determinându-l pe copil să imite gesturile mamei sau ale tatălui, în semn de recunoaştere.

Umorul este prima lecţie de viaţă care ar trebui predată copilului. Copiii învăţaţi să râdă tot timpul vor începe mult mai repede să vorbească, pentru că dorinţa de a-şi imita părinţii este foarte puternică”, afirmă pediatrul britanic Alastair Clarke. Acesta precizează că umorul ajută la o mai uşoară relaţionare cu ceilalţi.

Chiar şi în cazul în care unul dintre părinţi a lipsit o perioadă de lângă micuţ, copilul îşi va recunoaşte părintele, deşi va fi necesară o perioadă de acomodare, în care provocarea râsului celui mic este foarte eficientă. O strânsă legătură între părinte şi copil se mai realizează şi atunci când în poveştile citite cu voce tare se introduc elemente amuzante.

Specialiştii atrag atenţia că umorul poate fi învăţat doar până la vârsta de şase sau cel mult nouă ani. În tot acest timp, copiii au şansa de a înţelege şi de a răspunde stimulilor exteriori.
Simţul umorului învăţat de la vârste fragede ajută la depăşirea momentelor dificile din timpul maturităţii, susţin pediatrii.

Citește și: