151 vizualizări 27 iul 2006
Cunoscut romanilor ca autor al spectacolelor de succes cu Unchiul Vanea, Casatoria si Sorrry la Bulandra, respectiv Inima de caine la Teatrul National din Bucuresti, regizorul rus Yuryi Kordonskiy se afla din nou, in aceasta vara, in Romania. Actorii alesi de el in urma auditiilor, pentru rolurile din adaptarea dupa Crima si pedeapsa de Dostoievski au renuntat cu placere la concedii pentru a putea incepe repetitiile. Kordonskiy i-a selectat pentru spectacol pe Relu Poalelungi, Richard Bovnoczki, Vlad Logigan, Sorin Leoveanu, Marius Manole, Rodica Lazar si Anca Androne.

Romanii nu sunt singurii care lucreaza cu placere cu Yuriy Kordonskiy. In calitate de actor si regizor acesta a condus ateliere de lucru in Rusia, Italia, Germania si Spania. In 2001, Kordonskiy s-a mutat in Statele Unite si a fost angajat sa monteze mai multe spectacole la Classika Theatre din Arlington. Un an mai tarziu a devenit profesor la Universitatea Wesleyan, unde preda cursuri de regie, actorie si conduce un curs special despre teatrul lui Cehov. Participa ca invitat si la cursurile de istoria teatrului si teatrul rusesc.

A montat recent Casa Bernardei Alba si Disparitia la Maly Teatr din St. Petersburg, locul in care a debutat ca actor sub directia lui Lev Dodin, dar si Jurnalul unui nebun la West End Theater, Gloucester. Spectacolele sale din Romania i-au adus cinci nominalizari la Gala Premiilor UNITER si un titlu de cel mai bun regizor al anului. A mai primit distinctii pentru spectacolele sale in Rusia, Italia, Yugoslavia, Marea Britanie. Ca actor, a primit de doua ori Premiul "Masca de aur", cea mai importanta distinctie din teatrul rusesc. (C.M.)

Citește și: