3909 vizualizări 20 mai 2011

Ştefanis Lupu, regizorul comediei "Blonda, chiorul şi piticul", a declarat că directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, i-a cerut să schimbe titlul piesei, pentru a fi jucată în continuare acolo. Directoarea spune însă că spectacolul a fost anulat pentru că era obscen.

Regizorul Ştefanis Lupu a declarat vineri, pentru Mediafax, că directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, a venit la el, în seara premierei (14 mai), şi i-a spus: "Schimbaţi titlul şi vedeţi ce faceţi ca să mai jucaţi". În schimb, Iustina Cornel, directoarea Sălii Dalles, care găzduia "Blonda, chiorul şi piticul", a afirmat că decizia sa nu a avut de-a face cu titlul piesei, ci cu "obscenitatea limbajului" din spectacol.

"Piesa lui este o obscenitate de la început la sfârşit", a spus Iustina Cornel. "Nu aveam cum să scot publicul din sală, pentru că era premieră, dar dacă Ion Dalles ar vedea obscenităţile acestea s-ar răsuci în mormânt", a adăugat ea. Directoarea Sălii Dalles consideră că regizorul a ales să îşi facă reclamă prin acest scandal, după ce la premiera piesei a reuşit să vândă doar trei bilete.

În schimb, Ştefanis Lupu a spus că la premieră sala a fost plină şi că spectacolul nu este "cu nimic mai obscen decât ce se joacă acum", adăugând că expresiile folosite în "Blonda, chiorul şi piticul" sunt "rupte din context" de către Iustina Cornel. "Este vorba de o mare dramă a societăţii în care trăim", a descris el acţiunea din piesă. "Este vorba despre un medic care este disponibilizat şi pe care îl sună creditorii", a adăugat regizorul. Potrivit acestuia, din galeria personajelor piesei "Blonda, chiorul şi piticul" fac parte şi un profesor de geografie disponibilizat, dar şi poliţişti anchetaţi.

Despre titlul piesei, Ştefanis Lupu a spus că acesta este simbolic şi "înseamnă puterea". "În ţara în care trăim noi, suntem şi blonzi şi chiori şi pitici", a explicat el, precizând că nu speculează defectele fizice în spectacolele sale.

După premiera din 14 mai, piesa nu se va mai juca la Sala Dalles. Directoarea Dalles, Iustina Cornel, a spus că, din punctul său de vedere, contractul dintre Teatrul Odiseu, care pune în scenă piesa "Blonda, chiorul şi piticul", şi Universitatea Populară "Ioan I. Dalles" este încheiat. Totuşi, spectacolul va continua să fie prezentat în alte locuri din Capitală. În acest sens, Ştefanis Lupu a precizat că spectacolul "Blonda, chiorul şi piticul" va avea o reprezentaţie vineri seara în clubul La Scena, din Bucureşti. "Am primit telefoane să arăt spectacolul şi în ţară şi vreau să îl duc şi în zone rurale, unde nu există teatre", a mai spus Ştefanis Lupu.

Din distribuţia spectacolului "Blonda, chiorul şi piticul" fac parte Adriana Drăguţ Jighirgiu, Cristi Martin, Ovidiu Uşvat, Darius Munteanu, Cătălin Braticevici şi Ştefanis Lupu.

Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro

Citește și: