Aura STAN
1358 vizualizări 12 iul 2011

Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi figurează în topul "primelor zece licee din ţară", ultima medie de admitere din acest an fiind 9,39. Colegiul numără 72 de cadre didactice şi aproximativ 1.100 de elevi. Pe lângă ciclul liceal, unitatea gălăţeană de învăţământ are şi ciclu gimnazial, iar pentru ca un absolvent de ciclu primar să devină elev la "Alecsandri" trebuie să susţină un test de departajare la sfârşitul clasei a IV-a.

Doar unul din trei candidaţi ajunge astfel să facă gimnaziul la acest colegiu. Directorul Vasile Ciuchină crede că "elevii au parte de repere" şi "sunt orientaţi spre ceea ce vor să realizeze" mult mai devreme decât alţi tineri de vârsta lor care frecventează cursurile unei şcoli diferite. " Copiii noştri sunt în general bine orientaţi, ei ştiu din timp unde vor să ajungă. Dacă, la alte licee, elevii nu ştiu ce au de gând să facă mai departe nici în clasele a XI-a sau a XII-a, cei de la Vasile Alecsandri sunt hotărâţi încă din clasa a IX-a, ştiu foarte bine ce facultate vor să urmeze şi apoi fac toate eforturile pentru a-şi îndeplini scopul propus", a explicat acesta pentru gândul.

Elevul care a obţinut scorul perfect la olimpiada naţională de matematică

"Avem olimpici la toate disciplinele. În fiecare an, 80 la sută din lotul de elevi care reprezintă judeţul la olimpiadele naţionale provin din liceul nostru", spune şi secretara şefă a liceului, Domnica Gâscă. Dan Dănăilă, de exemplu, a terminat clasa a XI-a, a câştigat Premiului I şi al medalia de aur la olimpiada naţională de matematică, s-a calificat în lotul final la Balcaniada Seniorilor şi, de cinci ani încoace, se întoarce de la concursuri doar cu medalii de aur. Anul acesta a obţinut la olimpiada naţională de matematică maximum de puncte, adică 28 din 28 posibile.

Mihai Răcoreanu, un adolescent cu plete, în vârstă de 18 ani, pasionat de chitară electrică şi muzică rock, s-a întors în 2011 cu medalia de argint din Suedia, acolo unde a participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene. "Îmi place să tratez tot ce fac prin prisma unei judecăţi obiective, să nu iau lucrurile de-a gata, să evit prejudecăţile. Adun mai multe opinii şi încerc să fac singur alegerea. În plus, încerc să-i determin pe oameni să gândească altfel. Originalitatea face lumea să se mişte. Ca exemplu, de 1 Martie, le-am oferit colegelor un altfel de mărţişor, o minge de ping-pong inscripţionată cu o formulă de fizică", declara recent elevul pentru un ziar local.

Părinţii, sunaţi la fiecare două săptămâni de diriginţi

Elevii gălăţeni poartă uniformă albastră, iar din ţinută nu lipseşte cravata, insigna cu numele lor şi însemnele liceului. Potrivit directorului Ciuchină, regulile de ordine interioară sunt "destul de stricte", iar colaborarea cu părinţii e unul dintre secretele reuşitelor pe care le au elevii.

"Avem o bună colaborare cu familiile elevilor, e ca un parteneriat, o dată la cel mult două săptămâni diriginţii îi contactează telefonic pe părinţi şi organizează frecvent şedinţe", a declarat Ciuchină. De curând, unitatea şcolară şi-a creat şi un cont de Facebook, unde administratorii au postat fotografii, lista cu profesorii care predau în unitatea de învăţământ, precum şi alte informaţii utile. Colegiul organizează şi activităţi extraşcolare esenţiale pentru cei care vor să aplice la o universitate în străinătate.

"Sunt organizate foarte multe activităţi de voluntariat, în urma cărora participanţilor le sunt recunoscute meritele prin diplome eliberate de inspectoratul judeţean şi care contează foarte mult la dosarul de înscriere la universităţile din străinătate la care mulţi elevi ai liceului aplică", a adăugat secretara şefă a colegiului. Sunt organizate expoziţii cu lucrările personale ale elevilor, spectacolele, dar şi târguri, în cadrul cărora elevii vând obiecte artizanale, iar banii obţinuţi sunt apoi donaţi copiilor de la orfelinat.

CITEŞTE ŞI: REPARTIZARE LICEE 2011. Top zece licee din ţară, după ultima medie de admitere

Profesorul care vine duminica la şcoală dacă un elev are nevoie de el

Profesorii de la "Alecsandri" nu primesc prime sau alte bonusuri datorită rezultatelor de excepţie pe care elevii lor le obţin. Atunci când le vine rândul, ei sunt eligibili pentru "gradaţia de merit în învăţământ", o distincţie care se acordă prin concurs şi care reprezintă 25 la sută din salariul de bază. Pentru a beneficia de aceasta ca profesor, nu e suficient să ai doar elevi cu rezultate deosebite, ci trebuie să îndeplineşti mai multe criterii stipulate în metodologia de acordare a acesteia. Celor mai mulţi dintre profesorii de aici nu le pasă de remuneraţii, spune directorul colegiului.

De exemplu, profesorul de matematică Constantin Ursu, cel care a pregătit zeci de elevi pentru olimpiadele naţionale şi internaţionale, vine vineri după-amiază şi sâmbăta la şcoală pentru a face gratuit pregătire cu cei pasionaţi de această disciplină. "Dacă un singur elev i-o cere, domnul profesor Ursu vine şi duminica la liceu pentru a preda sau pentru a discuta probleme cu un grad ridicat de dificultate", afirmă Vasile Ciuchină, directorul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi. Drept recunoştinţă, un fost elev, în prezent doctor în matematică, i-a dedicat fostului profesor teza de doctorat susţinută în Olanda şi cotată "summa cum laude".

Foşti elevi ai şcolii din Galaţi: de la Temistocle Popa la doctoranzi la Harvard

Compozitorul Temistocle Popa a fost elev al prestigiosului liceu, înainte de a fi student al Conservatorul din Bucureşti (1935). Şi Aurel Manolache, cel care a iniţiat în 2001 Festivalul Mamaia Copiilor şi care a fost director al Teatrului Fantasio din Constanţa aproape trei decenii (1969 - 1995), s-a format pe băncile liceului de pe strada Nicolae Bălcescu. Alţi foşti absolvenţi ai liceului "de elită" s-au dedicat carierei universitare, actualmente predând la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti, la Politehnică sau Medicină. Un reprezentant al "generaţiei tinere de absolvenţi" (din 2001), Mihai Manea, este în prezent cadru didactic al Universităţii din Boston şi a terminat cu brio doctoratul la Harvard.

Citește și: