7497 vizualizări 6 dec 2014


”La sfârşitul anului 1989, edificiul atent construit al comunismului în Europa de Est a început să se surpe într-o serie de revolte populare, cu o viteză care i-a luat pe toţi prin surprindere. Însă, nicăieri nu a fost acest proces atat de sângeros şi de îndrăzneţ, precum în ultimul act al domino-ului revoluţionar: căderea lui Ceauşescu, dictatorul care şi-a condus ţara pentru binele lui şi al familiei sale, precum un stăpân feudal”, îşi începe jurnalistul John Malathronas , de la CNN, reportajul despre Casa Poporului.

Acesta mai scrie că astăzi, turiştii se pot alătura unui tur al Bucureştiului, ”care trezeşte amintirile unei epoci dispreţuite, pentru a spune povestea ultimelor zile ale comunismului din România”. Turul porneşte la grandiosul Palat al Parlamentului, ”o amintire permanentă a megalomaniei liderului comunist”.

CNN prezintă mai departe detaliile tehnice şi istoricul construcţiei, precum şi clădirile şi bisericile care au fost distruse pentru a face loc Casei Poporului.

La momentul Revoluţiei, din decembrie 1989, clădirea era finalizată doar în proporţie de două treimi. Cu toate acestea, clădirea, care are costuri de întreţinere de 6 milioane de dolari anual, este, încă, goală în proporţie de 70 la sută, iar, după o oră de mers pe coridoarele sale, un turist vede doar zece la sută din uriaşa construcţie.

CNN mai scrie că clădirea este a treia din lume ca şi volum, iar draperiile din Sala Unirii cântăresc 1,5 tone, în timp ce în întreaga clădire sunt covoare ce măsoare 220.000 de metri pătraţi. De asemenea, la costruirea Palatului Parlamentului s-a folosit un milion de metri cubi de marmură, iar în întreaga clădire se găsesc 3.500 de tone de cristale.

Citește și: