635 vizualizări 13 nov 2011

Palatul regal St James va putea fi închiriat pe perioada Jocurilor Olimpice de anul viitor, care se vor desfăşura în Londra, relatează Daily Mail. Regina Elisabeta a II-a a aprobat ca una dintre cele trei camere puse la dispoziţie să poată fi închiriată pentru preţul de 30.000 de lire sterline pe zi.

După ce peste 500 de întâlniri protocolare au fost găzduite la Palatul St. James, acum porţile se deschid şi pentru marile companii private care doresc să închirieze camerele disponibile: Throne Room, Tapestry Room şi Queen Anne Room pentru petreceri luxoase.

Părerile despre închirierea acestui palat sunt împărţite. David Starkey, istoric, consideră că închirierea Palatului era inevitabilă, mai ales datorită spaţiului şi istoriei de care dispune.

Pe de altă parte, un membru al Royal Household susţine că este nepotrivit ca palatul să fie deschis pentru petreceri. "Sentimentul general al staff-ului este că situaţia este inadecvată. Apartamentele regale ar trebui folosite doar pentru ceremonii ocazionale, aşa cum este normal pentru a rămâne prestigioase", a spus angajatul.

Palatul St. James, care , în mod normal, este închis pentru public, este în continuare reşedinţa oficială a Monarhului, cu toate că nu a mai locuit nimeni acolo din 1837, de pe vremea regelui William IV.

Invitaţii care vor veni la Palatul St James vor beneficia de un tur exclusiv al reşedinţei regale şi vor putea vizita Tapestry Room, în care se găseşte un şemineu din timpul dinastiei Tudor şi o selecţie de ţesături tapiţate ale lui Charles II. De asemenea, invitaţii vor putea vedea şi Sala tronului, unde se găseşte jilţul monarhului. A treia cameră, Queen Anne, găzduieşte un portret al lui George III.

Tot pentru Jocurile Olimpice din 2012 şi Leeds Castle va putea fi închiriat pentru suma de 1 milion de lire sterline, un apartment ajungând la suma de 62.500 de lire sterline. Invitaţii vor fi serviţi de către un majordom, un şofer. Castelul a fost construit în 1119 şi are 40 de apartamente opulente. (Sorina Ionaşc)

Citește și: