1129 vizualizări 17 mar 2008

Peer-to-peer, tehnologie cunoscută mai ales pentru rolul său în download-ul de filme, muzică şi soft piratat, este utilizată pe o scară din ce în ce mai largă de către companii ca o metodă ieftină de a oferi conţinut video către clienţi.

Dacă până de curând transferurile de tipul peer-to-peer erau considerate “apanajul” exclusiv al reţelelor de sharing precum DC++ sau BitTorrent, mai nou, o serie de firme aflate la început de drum au îmbrăţişat această tehnologie în care utilizatorii pot pune în comun fişiere şi au convins câteva nume importante din industria media să o folosească pentru a oferi publicului conţinut video şi audio legal.

“În 2005, când ne-am întâlnit cu proprietarii de conţinut, «peer-to-peer» era o expresie cu sens negativ”, spune Robert Levitan, director executiv al companiei de file-sharing Pando Networks Inc. „Abia în 2007, proprietarii de conţinut au recunoscut faptul că P2P ar putea fi folosit în scopuri legale”. Declaraţiile lui Levitan au fost făcute în cadrul primei Conferinţe a Pieţei P2P, organizată de către Asociaţia Distribuitorilor din Industria Computerelor, o grupare economică cu peste 100 de membri.Pando este unul dintre cele mai bune exemple de acceptare a tehnologiei peer-to-peer în scopuri legale. Compania a furnizat canalului NBC tehnologia necesară pentru a oferi download la calitate de DVD pentru emisiunile sale, inclusive “The Tonight Show” cu Jay Leno.

În continuare, 90% din download-ul pe baza P2P este unul de conţinut ilegal

Cu toate acestea, 90% din download-ul pe baza tehnologiei P2P este în continuare conţinut copiat ilegal, afirmă David Hahn, vicepreşedinte al companiei SafeNet Inc., care monitorizează acest tip de reţele. Potrivit lui Hahn, între 12 şi 15 milioane de persoane din toată lumea folosesc file-sharingul, în principal prin intermediul unor reţele precum Bit Torrent sau eDonkey. Atracţia exercitată de sharingul de fişiere nu se datorează exclusiv faptului că acesta este gratuit, ci şi pentru că utilizatorul poate găsi conţinut indisponibil chiar şi în mod legal, un exemplu în acest sens fiind show-urile TV americane ce nu se difuzează încă în Europa.

La nivel general, tehnologia P2P este cea mai folosită în Europa occidentală, unde, de asemenea, pirateria prin intermediul P2P înregistrează o creştere alarmantă, relevă un studiu realizat de către SafeNet.

Info plus:

Softul BitTorrent a fost lansat ca produs gratuit pe internet în 2002 de către Bram Cohen, care mai târziu a fondat o companie ce avea ca scop să obţină profit de pe urma acestei tehnologii. În 2005, firma a renunţat să furnizeze linkuri către conţinutul ce respecta drepturile de autor. La ora actuală însă, compania ajută studiourile de film să-şi distribuie produsele.

În Anglia, BBC utilizează tehnologie P2P de la Verisign Inc., televiziunile din Franţa mizează pe softul de la 1-Click Media, care aduce aproximativ 1 milion de utilizatori pe zi, în timp ce televiziunea publică din Norvegia a început de curând să folosească softul BitTorrent pentru a transmite emisiunile sale pe internet.

Citește și: