135111 vizualizări 3 sep 2012

Găluştele cu prune reprezintă desertul ideal pe timpul toamnei. Sunt uşor de preparat şi nu aveţi nevoie decât de 90 de minute pentru a obţine găluştele cu prune.

GĂLUŞTE CU PRUNE – reţeta 1

INGREDIENTE:

● 1 kilogram de cartofi noi

● 300 de grame de făină

● 1 ou

● sare după gust

● 500 de grame de prune

● 6 linguri de pesmet

● zahăr tos

MOD DE PREPARARE:

Pentru început, se spală prunele, li se scot sâmburii şi sunt aşezate într-un castron, peste care se presară zahăr tos. Apoi, se pun 6 linguri de pesmet într-o cratiţă şi se lasă pe foc, timp în care se amestecă continuu până capătă o culoare rumenie. După ce s-a rumenit pesmetul, se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă câteva linguri de zahăr tos, iar apoi se amestecă până se omogenizează.

Apoi, se spală cartofii şi se pun la fiert, fără a fi curăţaţi, într-o oală cu apă şi sare, după gust. Se lasă la fiert până când cartofii se înmoaie, după care se scot din apă şi se curăţă de coajă, pentru ca apoi să se dea prin presa de cartofi. Se agaugă un ou, sare, făină şi se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă.

Apoi, se ia o lingură din compoziţia de cartofi, se pune în palmă, iar în mijloc se pune o jumătate de prună şi se formează o găluşcă rotundă. Într-o cratiţă cu apă şi sare, se pun găluştele la fiert.

Când găluştele cu prune încep să se ridice la suprafaţă, înseamnă că sunt fierte. Atunci se scot pe o farfurie la scurs şi se dau prin pesmet cu zahăr.

SURSĂ: Gurmandine 

GĂLUŞTE CU PRUNE – reţeta 2

INGREDIENTE :

-pentru aluat

● un kilogram şi jumătate de cartofi sfărâmicioşi

● 500 de grame de făină

● 150 de grame de zahăr pudră vanilat

● 3 linguri de ulei

● 2 ouă

● 1 vârf de cuţit sare

- umplutură

● un kilogram şi jumătate de prune

● 100 grame de zahăr brun

● 2 linguri de scorţişoară măcinată //

- pentru finisare

● 3 linguri de unt

● 200 grame de pesemet

● 2 linguri rase de scorţişoară

● 4-5 linguri de zahăr

MOD DE PREPARARE:

Se spală cartofii şi se pun la fiert cu tot cu coajă, într-o oală cu apă şi sare, preţ de 40 de minute. Între timp, se scot sâmburii de la prune, cu grijă, pentru ca fructele să nu se rupă, şi se pune pe fiecare o jumătate de linguriţă de zahăr brun cu puţină scorţişoară.

După ce timpul de fierbere al cartofilor a expirat, se iau de pe foc şi se răstoarnă apa. Cartofii fierţi se lasă să se răcească puţin. După aceea, se curăţă de coajă şi se trec prin răzătoarea mare sau se pasează. 

Apoi, cartofii sunt amestecaţi cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră vanilat, până se obţine un aluat moale, dar care se dezlipeşte de pe degete. După aceea, se întinde aluatul pe o planşetă cu făină într-o foaie de 3-4 milimetri grosime. Se împarte aluatul cu un cuţit sau o rolă în pătrăţele de 3-4 degete lăţime.

Se pune câte o prună pe fiecare pătrat şi se strânge aluatul de jur împrejur până când pruna este acoperită cu totul de aluat. Se modelează găluştele, astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc, iar aluatul, distribuit uniform.

Se rumeneşte pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenţie să nu se ardă. Pesmetul se va expanda şi va prinde o nuanţă aurie. La sfârşit, se adaugă zahărul şi scorţişoara.

Apoi, se fierb găluştele în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute, până când acestea se ridică la suprafaţă. Se scot găluştele cu prune cu o spumieră şi se scurg de apă. După aceea, se trec găluştele cu prune prin pesmet.

Sursă: cevabun.ro

GĂLUŞTE CU PRUNE – prune 3

INGREDIENTE:

● 2 linguri de ulei,

● un praf de sare,

● 2 căni de apă,

● 2 căni de făină,

● 2 ouă,

● 15 prune,

● 7 linguri pesmet,

● 100 grame de unt,

● 200 grame de zahăr,

● 2 linguriţe de scorţişoară.

MOD DE PREPARARE:

Se spală prunele, se desfac uşor, doar pe o parte, şi se scoate sâmburele, cu grijă, pentru a nu rupe fructul în două. Apoi, prunele se pun într-un castron şi se presară peste ele zarăr şi scorţişoară.

Într-o oală, se fierbe apa cu uleiul şi cu un praf de sare. Când începe să clocotească, se adaugă făina şi se amestecă continuu, pentru a evita prinderea făinii de fundul oalei. După ce s-a obţinut o pastă omogenă, se lasă să se răcească un pic, după care se adăugă cele 2 ouă, amestecând bine după fiecare.

Aluatul obţinut se împarte în trei. Fiecare bucată se rulează şi se taie în cinci. Cu mâna uşor udă se formează găluştele în care se pune câte o prună.

După aceea, se pune apă pe foc şi se fierb, la foc potrivit, găluştele pe rând, preţ de 10 minute fiecare.

Într-o tigaie rumenim pesmetul după care se amestecă cu restul de zahăr aromatizat cu scorţişoară, care ne-a rămas de la umplerea prunelor. Găluştele cu prune se trec prin unt topit şi apoi în pesmet.

Sursă: Petit Chef

Găluştele cu prune se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.

Citește și: