71 vizualizări 21 iun 2007

Nostalgia unora după vremurile de aur ale comunismului poate fi o afacere foarte profitabilă, dacă este făcută cu cap. Spre exemplu, nou-deschisul hotel Ostel din Berlin oferă, pentru preţuri începând cu 9 euro pe noapte, o experienţă comunistă completă. Cele patru ceasuri din spatele recepţiei arată ora la Moscova, Berlin, Havana şi Beijing, deşi timpul s-a oprit, pentru Ostel, înainte de 1989, notează publicaţia britanică The Independent. Hotelul este ultimul răcnet în materie de „şic comunist”, oferind musafirilor şansa de a petrece o noapte sau mai multe în atmosfera Republicii Democrate Germane. Vizitatorii sunt întâmpinaţi, la recepţie, de portretele foştilor lideri comunişti, mobilierul este original, adunat cu grijă de pe la târgurile de vechituri şi anticariate.

Proprietarii hotelului s-au asigurat că autenticitatea vremurilor comuniste este păstrată. În afară de saltele, cearceafuri şi instalaţiile sanitare, toate celelalte piese provin din epoca „de tristă amintire”. Întreprinzătorii Daniel Helbig şi Guido Sand au conceput un hotel cu camere de inspiraţie diferită. Dacă unele sunt reproduceri fidele ale unor dormitoare tipice est-germane, la preţul de 38 de euro pe noapte, altele amintesc de camerele din taberele de pionieri, cu paturi suprapuse şi mobilier spartan, la doar 9 euro pe noapte. Din toate camerele, portretele unor lideri comunişti celebri, precum secretarul general Erich Honecker şi premierul est-german Horst Sindermann, privesc încruntate la musafiri, recreând senzaţia de supraveghere permanentă.

Ostel este o expresie perfectă a tendinţei, în creştere în Germania, de reînviere, cu nostalgie, a epocii comuniste. Fenomenul cunoscut sub numele de „Ostalgie”, o combinaţie între „ost” (est n.r.) şi „nostalgie”, reprezintă fascinaţia pentru tot ce ţine de Germania de Est, de la maşinile Trabant la filme, cărţi şi, mai nou, hoteluri.

Citește și: